Účinné jarní hnojivo na levanduli povzbudí bohaté nakvétání a zdravý růst keře

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.04.2024 07:15
Levandule

Vůně levandule harmonizuje mysl a těší oko. Pokud ji máte na zahradě i vy, dopřejte jí levné a jednoduché jarní hnojivo, po kterém bohatě pokvetou.

Levandule je překrásnou ozdobou zahrad. Kvete nádhernými fialovými, ale klidně i růžovými květy. Chrání ostatní rostliny před slimáky, ale i před jinými škůdci. Navíc se jedná o velmi nenáročnou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče. Samozřejmostí je ale pravidelný řez pro udržení kompaktnosti keře a pěkného vzhledu. Pokud bychom levanduli nestříhali, začala by dřevnatět a nevypadala by tak skvostně a elegantně. Aby však ještě více kvetla a její olistění bylo nádherně zelené, můžete jí poskytnout jarní hnojení.

Správná půda pro levanduli

Levandule je opravdu nádherná a působivá rostlina, kterou může pěstovat snad každý. A to nejen na zahradě, ale také v květináči na balkoně či na terase. Náramně voní, využít ji můžeme do koření na maso, ale také si z ní můžeme uvařit vynikající čaj. Skvělý a velice osvěžující je také sirup z levandule. V domácnosti ji využijeme k dekoračním účelům, ale také ji můžeme nasušit a nasypat do látkových pytlíčků. Dokonale totiž odpuzuje moly a nádherně provoní skříň. 

Čaj z levandule

Co se týká zeminy pro levanduli, preferuje dokonale propustnou a lehkou vápencovou půdu. Má ráda vyvýšené místo, neboť přebytečná voda, která by ji mohla ohrozit, odteče pryč. Jílovité půdy nesnese, v nich se jí nedaří a trpí. Při výsadbě je vhodné zeminu promíchat s pískem. Nevyžaduje ani příliš mnoho živin. Ideální pH půdy je v rozmezí 6,7 až 7,3. 

Hnojení levandule

Hnojíme na jaře, a to převážně vápenatými hnojivy. Na pozoru bychom se měli mít s hnojením pomocí dusíkatých hnojiv. Nadměrné množství dusíku v půdě způsobuje snížení vonných silic. Koupit lze speciální hnojivo na levandule, popřípadě můžete přihrnout kompost nebo hnojivo připravit z vaječných skořápek. Připravte si skořápky z deseti vajec, umyjte je, osušte a poté je nadrťte. Skořápky přelijte 1,5 litrem vody a tekutinu nechte týden odstát. Po uplynulé době k hnojivu přilijte litr odstáté nebo dešťové vody, vše promíchejte a nalijte k levandulím. 

Mohlo by Vás zajímat

Česnek
publikováno 8. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na česnek, které zajistí obrovské palice a výraznou chuť

Viadukt
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

Hrad Okoř
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Výlet po okolí hradu Okoř se zastávkou v místní minizoo

zavřít reklamu
×
Reklama