Jakou levanduli vybrat pro vaši zahradu, aby se jí dařilo a potěšila vás tvarem i květy

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.02.2024 06:45
Levandule

Levandule patří mezi velice oblíbené rostliny, které vypadají nádherně. A pokud se o ně správně staráme, jejich vzhled je násobně hezčí. Jaký druh vybrat do vaši zahrady, abychom se mohli těšit nejen z její krásy, ale také vůně a účinků?

Levandule je považována za královnu mezi bylinkami. Jen málokteré se pyšní tak velké popularitě. A my se nedivíme, neboť nám nabízí nejen překrásný vzhled modrofialových květů, ale také dlouhé stonky s něžnými lístky. Její vůně je silně aromatická, u některých druhů až sedativní. Navíc její využití je opravdu bohaté. Jaký druh levandule pořídit na vaši zahradu, aby bez úhony přečkala zimu?

Pěstování levandule korunkaté

Levandule korunkatá se nepyšní fialovými květy, ale růžovofialovými. Jejich tvar připomíná baňku a patří k nejstarším kulturně pěstovaným druhům. I ona však nabídne příjemnou vůni a krásné dekorační vlastnosti. Patří však mezi choulostivé, a tak je nejlepší, když ji budete pěstovat v nádobě. Na zimní období ji zazimujte v chladné místnosti. Má ráda lehkou a dokonale propustnou půdu. Co se týká hnojení, využívejte vápenatá hnojiva. Umístit ji můžete na terasu či na zahradu na slunné stanoviště. Dorůst může až do výšky 45 – 60 cm.

Levandule korunkatá

Levandule lékařská s omamnou vůní

Tento druh levandule u nás patří mezi nejpěstovanější. Setkáváme se s ní na levandulových farmách, ale také na zahradách. Je mrazuvzdorná, tudíž ideální na záhony. Vytváří krásné keříky s bohatým květenstvím. Samozřejmostí je pravidelný řez, který zajistí bohatou květenu na dlouhé roky. I ona má ráda slunné stanoviště a dokonale propustnou půdu. V parných dnech ji několikrát do týdne zalijte. Květy mohou mít bílou, růžovou nebo modrofialovou barvu. Levandule lékařská je také hojně využívána pro výrobu olejů, vonných olejíčků či koření. Vytváří keře vysoké až jeden metr.

Levandule lékařská

Levandule prostřední

Tento druh levandule je kříženec L. angustifolia a L. latifolia. Taktéž patří mezi levandule hojně pěstované na levandulových farmách. Má silnou vůni a dorůstá až do výšky 80 cm. Keříky zdobí modrofialové květy a spíše stříbřité lístečky. Hodí se jak do květináčů, tak i na záhony či na skalky. Používá se jako sušená dekorace, do polštářů či na osvěžení do šatních skříní. Preferuje lehkou a dokonale propustnou písčitou půdu. V hutnějších půdách kvůli vlhkosti hyne. Stanoviště vyžaduje teplé a slunné. Pokud levanduli pěstujete v nádobě, na zimu ji zazimujte. Naopak tu, kterou pěstujete na záhoně, na zimu přikryjte chvojím.

Levandule

Levandule širokolistá

Levandule širokolistá dosahuje většího vzrůstu než levandule lékařská. Díky svému obsahu prospěšných látek je také často využívána ve farmacii nebo v parfumářském průmyslu. Pěstujte ji na slunném místě v dokonale propustné půdě. Snese mrazíky, ale na zimu je vhodné ji přikrýt chvojím. Dorůstá až do výšky 90 cm a kvete od května do září.

Levandule zoubkatá

Levandule zoubkatá

Pak tu máme ještě levanduli zoubkatou, která je málo vídaná, ale je stejně krásná. Jejími typickými rysy jsou zoubkaté listy. Aroma není tak výrazné, ale lze ji nasušit a umístit do vonných pytlíčků či do polštářů. Nejčastěji se vysazuje do truhlíků, neboť nesnese mráz, ale ani přemokřenou půdu.

Mohlo by Vás zajímat

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama