Jak a kam vysévat kopr pro bohatou sklizeň a jaké rostliny vám za jeho sousedství poděkují?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 24.04.2024 06:45
Kopr

Kopr patří mezi intenzivně vonící byliny, které mají širší využití. Jak a kam kopr vysévat? A jaké rostliny vám za kopr poděkují?

Co se týká využití kopru, je opravdu bohaté. Většinou ho umísťujeme k okurkám do zavařovacích sklenic. Avšak kopr sterilujeme také samostatně. Pak ho využíváme na koprovou omáčku, kulajdu a jinam. Z čerstvého kopru jsou velmi chutné také pomazánky, míchaná vejce a další. Dnes se ale společně podíváme na to, jak a kam kopr vysévat.

Jak správně pěstovat kopr

Obecně lze říci, že kopr není na pěstování nikterak náročný, naopak. Je důležité mu zajistit propustnou a lehkou půdu, která bude obohacena o živiny. Určitě ho nevyséváme do těžkých jílovitých a zmokřených půd. Tam se mu dařit nebude. Hnojivo k němu aplikovat nemusíte. A pokud přece jen budete chtít, zvolte domácí hnojiva. Jsou pro něj vhodnější, protože v některých kupovaných se skrývá chlór, který kopr nesnese. 

Kopr

Co se týká stanoviště, volíme slunné místo, které není příliš suché. Proto se vyplatí kopr vysévat k některým rostlinám. Obecně s výsevem začínáme již v březnu, kdy sluníčko začíná prohřívat půdu. Abychom sklízeli postupně celé léto, kopr také postupně vyséváme, a to každé dva až tři týdny. Na omáčku, do polévek a jinam, sklízíme kopr, který je ještě svěže zelený, nekvete a dosahuje výšky kolem 20 až 30 cm. Naopak na sterilování, například do okurek, můžeme počkat na květ. 

Výsev kopru

Semínka kopru vyséváme do řádků, které jsou od sebe cca dvacet cm daleko. To stejné platí i tehdy, pokud kopr vysejete k jiným rostlinám. Semena by měla být vyseta maximálně do hloubky 2 cm. Přihrňte půdu, kropítkem zalijte a po vzejití rostlinek vyjednotíme. Vybereme nejsilnější rostliny, které ponecháme. Obecně platí, že by kopr měl růst ve sponu 15x20 cm. Půdu kolem kopru pravidelně kypřete, mírně zavlažujte a zbavujte ji plevele. 

Kopr a cibule

K jakým rostlinám vyset kopr

Kopr vysetý u některých rostlin odpuzuje bělásky zelené, ale i dřepčíky. Ideální bude, pokud ho vysejete do záhonu k mrkvi, cibuli, řepě, chřestu, k hlávkovému salátu, okurkám, rajčatům, paprikám. Navíc, věděli jste, že kopr obohacuje půdu o draslík, čímž podporuje u paprik a jiné zeleniny růst? Má také zlepšovat její chuť. Dále můžete kopr vyset ke kapustě, ředkvičkám, celeru a k fazolu tyčkovému i keříčkovému. Kopr lze také vyset k některým květinám, například k růžím. Dle také k pupalkám nebo kopretinám.   

Mohlo by Vás zajímat

Byd Shark
publikováno 29. 4. 2024 autor David Vanda

Čínská automobilka BYD vyvíjí nový pickup truck. Dokáže se dostat i na americký trh?

Sazenice rajčete
publikováno 4. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Aktuálně sazenice rajčat pohnojte, podpoříte jejich zesílení a adaptaci na venkovní prostředí – co jim prospěje?

Lopatkovec
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

zavřít reklamu
×
Reklama