4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 02.05.2024 07:15
Kompost

Kompostování je skvělý způsob, jak snížit množství odpadu a vytvořit živnou půdu pro zahradu. Nicméně, pokud chcete dosáhnout úspěchu, je důležité vyhnout se některým běžným chybám.

Pro úspěšné kompostování je důležitá správná vlhkost. Příliš suchý kompost se nerozkládá efektivně, zatímco příliš mokrý kompost může zapáchat a rozklad organické hmoty může trvat déle. Zajistěte, aby měl váš kompost správnou vlhkost. Také je velmi důležité, aby kompost dýchal a nezapařil se.

Nevhodné složky kompostu a nedostatečná ventilace

Některé materiály, jako je maso, mléčné výrobky a živočišné výkaly, by neměly být na kompost přidávány. Tyto materiály mohou způsobit zápach a přilákat škůdce. Na kompost přidávejte pouze organické zbytky rostlin a rostlinný materiál. Kompost potřebuje dostatečný přísun vzduchu, aby mohl probíhat správný rozklad organické hmoty. Pokud není kompost dobře odvětrán, může se v něm vytvořit anaerobní prostředí, což může způsobit nepříjemný zápach. Pravidelně kompost prohazujte a míchejte.

Materiál, který zpomaluje kompostování a pravidelná péče

Určité materiály mohou zpomalit nebo zabránit proces kompostování. Například citrusové plody a cibule obsahují kyselinu, která může narušit pH kompostu. Také se vyhněte přidávání rostlin, které byly ošetřeny pesticidy, protože tyto chemikálie mohou narušit proces rozkladu. Kompost vyžaduje pravidelnou péči. To zahrnuje již zmíněné pravidelné promíchávání, udržování správné vlhkosti a kontrolu teploty. Bez správné péče se kompostování může zastavit nebo zpomalit.

Kompost

Velké množství jednoho typu materiálu

Správný poměr různých typů organického materiálu je klíčový pro úspěšné kompostování. Příliš velké množství jednoho typu materiálu, jako například trávy nebo listí, může vést k nerovnováze v živinách a k tomu, že se kompost nebude rozkládat efektivně. Snažte se přidávat různorodé druhy organického materiálu, aby byl kompost vyvážený.

Nevhodné umístění kompostu a délka kompostování

Umístění kompostu má také velký vliv na úspěch procesu. Umístěte kompost na dobře odvodněném a slunečném místě. Příliš stinné nebo vlhké místo může způsobit problémy s rozkladem nebo vést k tvorbě nepříjemného zápachu v okolí kompostu. Kompostování je proces, který může trvat několik měsíců až roků, záleží na podmínkách a materiálu. Mějte trpělivost a nečekejte okamžité výsledky.

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Zámek Jezeří
publikováno 12. 5. 2024 autor Petr Dostál

Zámek Jezeří: Na rozhraní dvou světů

zavřít reklamu
×
Reklama