Nejlepší hnojivo pro sazenice rajčat, po kterém budou silné, zdravé a úroda bude bohatá

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 20.04.2024 07:15
Rajčata

Sazenice na parapetech již vykukují do výšky, a tak je čas je přihnojit. Pokud preferujete domácí hnojiva, přihnojte je těmi, které jim dodají potřebné živiny.

Díky správně zvolenému hnojivu, které obsahuje řádu významných látek, budu sazenice silné a budou odolnější vůči chorobám. Řádně vyživené sazenice také více plodí. Z toho důvodu jsme pro vás připravili tip na dvě domácí hnojiva, která budou pro sazenice prospěšná. A to nejen pro sazenice rajčat, ale také pro papriky, okurky, cukety, kedlubny a mnoho dalších. 

Hnojivo pro sazenice 

Suroviny, které budeme aktuálně používat pro přípravu hnojiva, budeme muset nechat zkvasit. Pak bude mít výsledek opravdu silné účinky. A co takové hnojivo bude obsahovat? Především pak dusík, draslík a fosfor. Tedy důležité živiny, které podpoří růst, silný kořenový systém i nakvétání sazenic. A pokud nám bude krásně svítit sluníčko, hnojivo bude za týden připravené k použití. Pokud ne, bude chladněji, počkáme si třeba dva týdny, než zkvasí. 

Rajčata

V případě, že potřebujete hnojivo nyní a nechcete čekat, prozatím zvolte droždí a popel. Smíchejte litr a půl vody, půl kostky droždí a půl lžíce popela. Vše promíchejte a nechte alespoň dva dny odstát. Poté smíchejte jedno deci hnojiva s půl litrem dešťové nebo odstáté vody a aplikujte k rostlinám. A z čeho se skládá hnojivo, o kterém jsme mluvili? Z posekané trávy

Příprava domácího hnojiva

Hnojivo budeme připravovat stejně jako hnojivo z kopřiv. Jen s tím rozdílem, že kopřivy vyměníme za posekanou trávu. Pakliže do trávy budete chtít přidat i kopřivy a například i pampelišky, uděláte jedině dobře. Jak už jsme zmínili, vzniklé hnojivo můžete využít pro sazenice okurek, paprik, rajčat, ale i cuket a dále. Připravte si plastový kýbl a naplňte ho do jedné třetiny posekanou trávou. Tu můžete smíchat s pampeliškami a kopřivami, které taktéž nasekejte. Kýbl dolijte odstátou nebo nejlépe dešťovou vodou a nádobu postavte na slunné místo na zahradě. Obsah také pravidelně míchejte. Co se týká použití, hnojivo zřeďte s vodou v poměru 1:10. 

Mohlo by Vás zajímat

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

Česnek
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Důvody, proč česneku žloutnou listy: A jak úrodu zachránit

zavřít reklamu
×
Reklama