Vytáhlé a ztenčené sazenice paprik nevyhazujte. Jak je zachránit, aby z nich vyrostly silné rostliny?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.03.2024 06:45
Sazenice

Máte-li na parapetu sazenice paprik, které rychle vyrostly, ale bohužel jsou vytáhlé, nemusíte je vyhazovat. I takové rostlinky lze ještě zachránit, ale jednejte co nejrychleji.

Papriky patří hned po rajčatech mezi velmi oblíbenou zeleninu, kterou hojně pěstujeme na svých zahradách. Pokud jste semena vyseli v únoru, na parapetu se vám již vyjímají sazenice. I když se jim snažíte dopřát vše, co ke svému růstu potřebují, někdy se stane, že rostou rychleji, než bychom chtěli. A to se projeví tenkými a dlouhými stonky. Bohužel takové rostlinky slábnou a pokud nezasáhneme, odumřou. Jak tomuto problému předcházet? A jak sazenice zachránit?

Jak předcházet vytahování sazenic

Velkou roli hraje výsev semen. Pokud ho provedeme již začátkem ledna, je pravděpodobné, že se sazenice vytáhnou. Ještě není tolik světla a pokud jim nepřisvětlujeme, může to tak dopadnout. V takovém případě na ně svítíme pomocí LED lampy, a to do půlky či konce března – dle počasí venku. Pozor si dávejte i na hustotu při výsevu. Jakmile semínka vysejete, je důležité výsevní mísu či jinou nádobu umístit na světlo. Ideální je jižní parapet. Pokud máte nádoby nízké, je vhodné je postavit na nějaký podstavec, aby byly v úrovni okenního skla.

Přisvěcování sazenicím

Pozor na teplotu a přehnojení

Velkou roli nehraje pouze světlo, ale také teplota. Než semínka vyklíčí, teplota v místnosti by měla být kolem 20 až 23 °C. Jakmile se na sazeničkách objeví první pravé lístky, teplota by se měla snižovat na přibližně 15 až 18 °C. Díky nižším teplotám zajistíte pomalejší růst a sazenice se nebudou rychle vytahovat. A pokud kupujete výsevní substrát, je v něm obsažené hnojivo, proto první dva až tři týdny nepřihnojujte.

Jak zachránit vytáhlé sazenice

Pokud jste s výsevem začali později a rostlinky ještě nejsou přepikýrované, nemají první pravé lístky, ale vytahují se, učiňte tak nyní. Vezměte si větší kelímky či květináčky a přepíchněte je. Zasázejte je hluboko, a to až skoro po lístky. Sazenice mohou rychle růst, protože mají tepla víc, než by potřebovaly.

Sazenice

Dejte je proto do chladné místnosti. Klidně tam, kde je kolem 10 až 13 °C. Pokud máte slabý větráček, zapněte ho několikrát za den na pár minut a namiřte ho na sazeničky. Nasimulujete tak vítr a sazenice budou chtít zesílit, aby nezahynuly a nezlomily se. Určitě nezapomeňte na tolik důležité světlo. Pokud ho nemají dostatek, přisvětlujeme jim.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

zavřít reklamu
×
Reklama