Sekání trávy: Kdy a jak začít, abychom se dočkali výstavního trávníku?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 12.04.2024 06:45
Trávník

Máme tu jaro, období, kdy sluníčko krásně hřeje a probouzí zahradu. Díky teplu a sluníčku se probouzí také trávník, který vyžaduje naši údržbu.

Sekání trávníku je velice důležité. Podpoříte tak jeho krásnější vzhled, ale také zdraví. Díky sečení bude trávník hustý, se silnými kořeny a také bude lépe odolávat vnějším vlivům. Víte tedy, kdy se sečením začít? I když tato činnost nepatří zrovna k těm oblíbeným, krásný, hustý a zelený trávník udělá radost nám všem.

Nejvhodnější čas pro sekání trávy

Nelze určit přesné datum. Je potřeba se řídit teplotami, ale také aktivitou trávníku. To znamená, že by měl vyrůst přibližně o ⅓ více z požadované délky. Pak tedy vyjeďte se sekačkou. Tento čas nastává přibližně v druhé polovině dubna nebo na začátku května. Trávník by měl mít výšku minimálně 10 cm. Doporučujeme trávník nejdříve sekat na délku cca sedm centimetrů. Následně, pokud byste jej chtěli kratší, pokračujte o tři nebo čtyři dny později a zkraťte ho o další tři cm. Berte v potaz to, že pokud budete trávník sekat pravidelně, porost se zahustí.

Trávník

Před sekáním trávníku

Před sekáním trávník ukliďte. To znamená, že shrabete spadané listy, větvičky a další. Rozhodně také nezapomínejte na odstranění mechu. Více o tom, jsme pro vás psali v minulém článku. Rozhodně je vhodné zeminu provzdušnit. Použijte tedy vertikutátor. Než začnete, pohlídejte, aby trávník nebyl promáčený, ale ani příliš suchý. Tento krok ale neprovádíme na novém trávníku, až na tom tříletém.

Sekání trávníku

Obecně lze říci, že účelové trávníky lze posekat třikrát do roka, anglické trávníky můžeme sekat klidně každý týden. Nesekejte jej po deštích a za velmi horkého dne. Trávník by měl být suchý, aby nedošlo k jeho vytrhávání. Co se týká mladého trávníku, je lepší ho zkracovat kosou. Sekačka by mladý trávník mohla vytrhat. A jak se zbavit posekané trávy? Vytvořte z ní vydatné hnojivo, které je plné živin. Postupujte u něj stejně, jako byste postupovali při přípravě hnojiva z kopřiv. Musíte nechat trávu zkvasit, poté silně naředit a použít například k sazenicím.

Mohlo by Vás zajímat

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

zavřít reklamu
×
Reklama