Sazenice okurek: Vyhněte se chybám při jejich pěstování a získejte zdravé rostliny

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.03.2024 06:45
Sazenice okurek

Čerstvé okurky z vlastní zahrádky jsou vždy nejlepší. Takové plody jsou nabité živinami a chuťově jsou nepřekonatelné. Proto se vyhněte některým chybám při jejich pěstování.

K bohaté úrodě okurek vede několik pěstitelských pravidel, které bychom měli dodržet. A samozřejmě vše začíná již u samotného předpěstování sazenic. Pokud vypěstujete silné a zdravé sazenice, je téměř stoprocentní, že úroda bude zdařilá. Jistě je vhodné vzít v potaz také plíseň okurkovou, správnou zálivku a hnojení. Jak tedy na správné pěstování sazenic okurek?

Správně připravená půda je zásadní

Sazenice okurek sice teprve budeme předpěstovávat a na záhony je vysadíme až po zmrzlých, avšak půdu je vhodné mít připravenou. Ta musí být vyživená, propustná a zbavena plevele. Na podzim je dobré do půdy vpravit hnůj. Jelikož okurky preferují teplou půdu bohatou na živiny, je vhodné, a to přibližně 3 týdny předem, abyste do půdy vpravili uleželý kompost. 

Kompost

Prevence proti plísni okurkové

Myslet na plíseň okurkovou již před výsevem se jistě vyplatí. Začněte tedy tím, že vyberete odrůdu, která je proti tomuto houbovému onemocnění imunní. Například Altaj F1. Někteří pěstitelé volí preventivní postřik proti plísním již po vysazení sazenic. Jelikož se plíseň šíří nejlépe ve vlhkém prostředí, dbejte na to, abyste okurky nezalévali na list. Velmi účinnou zbraní je také vyvazování lián okurek, aby nepolehávaly na vlhké půdě. Pakliže okurky pěstujete ve skleníku, pravidelně jej větrejte. A pokud okurky poputují na záhon, vyberte jim místo chráněné před větrem, které je dostatečně prosluněné. 

Předpěstování okurek hadovek

S předpěstováním začněte v dubnu, a to buď doma nebo ve skleníku, kde ale musíte mít půdu vyhřátou alespoň na 15 °C. Doma si připravte výsevní misku, kterou naplníte výsevním substrátem. Ten je velice důležitý pro klíčení semen. Semínka umísťujte pět cm od sebe. Klíčící rostlinky však nikdy nepřihnojujte! Jakmile mají rostlinky první pár pravých listů, přepikýrujte je do věších kelímků s průměrem 6 až 10 cm. 

Sazenice okurek

Sazenicím dopřejte správnou teplotu a umístění

Tento krok je velice důležitý. K vyklíčení semena vyžadují teploty kolem 25 °C. Ovšem vzrostlé rostlinky vyžadují nižší teploty, a to kolem 20 °C. Pokud je umístíte na chladnější chodbu na parapet, kde teplota neklesá pod 18 °C, uděláte nejlépe. Pohlídejte také zálivku. Substrát u semen i u sazeniček nesmí prosychat. U klíčích semen nezapomínejte na pravidelné větrání, pokud je máte přikryté. 

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

zavřít reklamu
×
Reklama