Chcete mít bohatě rozkvetlý balkon? Vyměňte muškáty za tuto převislou letničku

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 28.04.2024 07:15
Vějířovka

Máte-li na balkoně slunné stanoviště, bude to ideální místo pro pěstování vějířovky nezlomné, která se stane dokonalou ozdobou každého balkonu.

Vějířovka nezlomná miluje slunce. Pochází z Austrálie a v našich podmínkách se často pěstuje v nádobách. Její převislé výhony mohou mít až 100 cm. Květy rostliny rostou v hroznech a svým vzhledem připomínají tvar vějířku. Rostlina kvete do první poloviny prázdnin. Nebudete se trápit tím, že byste museli neustále otrhávat suché květy. Také bude pouštět nové výhonky s květy, které rostlinu krásně zahustí. Rostlina je velmi oblíbená mezi zahradníky, a to hlavně díky své bohatosti.

Jak na pěstování vějířovky nezlomné?

Květy vějířovky jsou bílé, růžové, modré a fialové. Stačí si vybrat, jaká barva vám bude nejvíce vyhovovat. Do jednoho truhlíku vám stačí zasadit tři až čtyři rostliny. Použijte substrát pro balkónové květiny. Jednou za dva týdny rostlinám dopřejte tekuté hnojivo, které je podpoří v růstu. Stanoviště zvolte slunné, ale pokud budou mít rostliny polostín, ani ten pro ně nebude žádný problém. Rostliny zalévejte pouze ráno a večer. Během dne zálivku vynechejte, aby vám rostliny nespálilo slunce. Vyhněte se přemokření, ale zároveň udržujte substrát neustále vlhký. Rostlina kvete od května až do července.

Vějířovka nezlomná

Kombinace s jinými letničkami

Pokud chcete mít živější a barevnější truhlíky, nakombinujte vějířovku s jinými letničkami. Z kvetoucích letniček se k vějířovce nejlépe hodí dvoutvárka nebo vitálka. Květiny můžete dát do vázy a také je můžete přidat k řezu. Vějířovka má opravdu všestranné využití. Jde o velmi odolnou rostlinu, které postačí propustný substrát a nevyžaduje žádné chemické postřiky. Vystačí si pouze se zmiňovaným hnojivem.

Tipy na péči o vějířovky

Rostlina miluje pravidelnou a dostatečnou zálivku. I když má ráda slunce, neprospívá jí velké období sucha, ani silný vítr. Pokud chcete vějířovku pěstovat ze semen, vysévat můžete už během měsíce ledna. Na venkovní stanoviště se ideálně umisťuje až po zmrzlých, tedy během měsíce května. Během letních měsíců můžete rostlinu namnožit pomocí řízkování. Při výsadbě se doporučuje dodat rostlině pomalu rozpustná hnojiva, která jí dodají potřebné množství živin.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování okurek: Několik tipů našich babiček pro získání bohaté úrody a rostlin bez plísní

Mario Kart
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Plošného stahování z trhu se dočkalo i dětské vozítko z populární hry Mario Kart

Hrad Okoř
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Výlet po okolí hradu Okoř se zastávkou v místní minizoo

zavřít reklamu
×
Reklama