Připravte hnojivo z droždí: Právě nyní ho využijete nejvíce

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.05.2023 12:54
hnojivo z droždí

Droždí neboli kvasnice jsou směs jednobuněčných a živých organismů, které se využívají při přípravě pečiva, ale také piva. Jedná se o výživný produkt, který najde své uplatnění také na zahradě. Jak z něj vyrobit účinné hnojivo?

Droždí obsahuje řadu prospěšných látek, ze kterých profitují nejen lidé, ale také rostliny. Určitě je vhodné dodat, že tak úplně nezáleží na tom, zda použijete čerstvé droždí nebo jeho sušenou verzi. Živiny a veškeré látky důležité pro růst rostlin najdeme v obou verzích. Bohužel ho však nejde použít ke každé rostlině, a také není vhodné jej hodně ředit. Aktuálně hnojivo z droždí využijete na sazenice paprik, rajčat, ale také pro okurky. Droždí doporučujeme použít ihned po výsadbě sazenic na záhon, aby rostliny lépe zakořenily a zdravě rostly. 

Pro jaké rostliny droždí nepoužívat

Jak už jsme zmínili, hnojivo z droždí nelze použít na každou rostlinu. Obecně lze říci, že bychom jej neměli používat pro rostliny, které preferují kyselé prostředí, například hortenzie, borůvky, rododendrony a další. Tyto a jiné rostliny potřebují kyselé prostředí, kdežto droždí obsahuje značné množství dusíku, které pH zeminy zvyšuje. V takovém případě používejte raději hnojivo, které je speciálně připravené pro kyselomilné rostliny. 

sazenice rajčat

Jak připravit hnojivo z droždí

Jelikož by hnojivo z droždí nemělo být příliš koncentrované, na jeho výrobu si připravte 4 kostky droždí, to je přibližně 168 gramů a rozpusťte je v jednom litru vody. Voda by měla být teplá, ale ne příliš, abyste nezničili živé organismy. Droždí rozdrobte do jeden a půl litrové lahve a přilijte litr vody. Promíchejte a nechte dva dny kvasit. Poté smíchejte se čtyřmi litry vody a zalijte rostliny nebo sazenice. 

V případě, že budete hnojivo připravovat ze sušeného droždí, připravte si 2 lžíce cukru, tři sáčky kvasnic, 1 litr vody. Pokud máte kvasnice v sáčku prošlé, nevadí, použijte je. Do lahve o jednom a půl litru nasypte cukr, kvasnice a přilijte vodu. Opět obsah promíchejte a nechte do druhého dne kvasit. Výslednou směs smíchejte a zřeďte s pěti litry vody. Můžete použít.  

Mohlo by Vás zajímat

Tlustice
publikováno 1. 3. 2024 autor Nikola Klementová

Jak přesadit tlustici: Vhodný termín je již nyní, ale pozor na chyby, které ji zahubí

Šalotka
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak vypěstovat šťavnatou šalotku? Postupujte správně a vyhněte se častým a zbytečným chybám

¨Rajčata
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Které odrůdy rajčat jsou odolné plísni? Vysévejte druhy, které patří mezi nejoblíbenější

zavřít reklamu
×
Reklama