Medvědí česnek: Kde ho najít, jak ho skladovat a využít? Užijte si ho plnými doušky dokud je čas

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 24.03.2024 07:30
Medvědí česnek

Medvědí česnek se stal velmi oblíbenou bylinkou, a to díky své charakteristické vůni, která je velice podobná klasickému česneku. Navíc přináší pro naše zdraví spoustu benefitů.

Medvědí česnek je výraznou aromatickou bylinou, která má příznivé léčivé účinky na náš zažívací trakt, na naše srdce a krevní oběh a také dokáže regulovat krevní tlak. Dokonce je prospěšná i při arterioskleróze. Při sběru si dejte pozor a několikrát si ověřte, že sbíráte opravdu medvědí česnek. Vzhled listů je velmi podobný konvalince vonné nebo ocúnu jesennímu, což jsou jedovaté rostliny.

Kde najdeme medvědí česnek

Medvědí česnek se vyskytuje skoro na každém kroku. Najdete jej v lesích i přírodních parcích. Zaměřte se především na lužní lesy, vlhká a stinná místa smíšených a listnatých lesů. Najdete ho také na loukách, a to v blízkosti potoků. Jak bezpečně poznáte, že jde o medvědí česnek? Když list utrhnete, přivoňte si. Ucítíte štiplavou vůni česneku, která medvědí česnek zaručeně prozradí.

Medvědí česnek

Skladování medvědího česneku

Pokud můžete medvědí česnek zkonzumovat hned, jak si ho přinesete domů, je to ideální stav, protože si zachová spoustu živin, a také svou čerstvost a křupavost. Jestliže plánujete medvědí česnek sníst do několika dnů, uchovejte ho v prodyšném sáčku nebo v otevřeném plastovém sáčku v lednici. Pokud si chcete medvědí česnek zamrazit, umyjte ho, nasekejte ho na kousky a v sáčku zamrazte.

Jak můžete využít medvědí česnek

Medvědí česnek můžete používat jako koření do polévek, skvělý je také v bramborové kaši nebo si z něj můžete připravit špenát. Je ideálním kořením na masa, zejména na kuřecí nebo jehněčí maso. Když si doma připravíte omáčku z medvědího česneku, zaručeně se budou všichni olizovat.

Pesto z medvědího česneku

Vyrobte si pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku vám při správném skladování v lednici vydrží celý rok. Ale věřte tomu, že se po něm brzy zapráší. Připravte si 100 g medvědího česneku, sůl, pepř, 50 g kešu ořechů, 50 g parmazánu a 150 ml olivového oleje. Omyté a osušené listy medvědího česneku dávejte postupně do mixéru a zpracujte. Postupně přidejte ostatní ingredience, rozmixujte na jemnou pastu a podle chuti osolte a opepřete. Vložte do uzavíratelné nádoby a povrch zalijte olejem, aby vám pesto neoxidovalo.

Mohlo by Vás zajímat

Aloe vera
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Živý plot
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jaké rostliny zvolit pro krásný a hustý živý plot? Inspirujte se nejkrásnějšími

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

zavřít reklamu
×
Reklama