Jaké rostliny zvolit pro krásný a hustý živý plot? Inspirujte se nejkrásnějšími

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 29.04.2024 07:00
Živý plot

Chcete mít krásný a bohatý živý plot a nevíte jaký druh rostlin zvolit? Přinášíme vám tipy ne několik druhů, díky kterým budete mít ty nejkrásnější živý plot.

Živé ploty mohou mít různý charakter. Vyberete si raději klasiku a sáhnete po živém plotě z klasických stromů, jako je habr, buk nebo ptačí zob? Pokud si přejete stálezelený živý plot, ideální je cesmína, bobkovišeň nebo zimostráz, které vypadají skvěle i v zimě. Odborníci upozorňují na to, že klasická túje už vyšla z módy. Chcete originalitu? Zvolte si na živý plot kvetoucí keře. V tomto případě sáhněte po zlatici, ibišku nebo muchovníku. Živý plot můžete vysazovat od března až do května. Řez živého plotu se většinou provádí dvakrát do roka. Záleží na druhu rostliny, kterou si vysadíte.

Živý plot z ptačího zobu

Ptačí zob je velmi oblíbená dřevina, která se používá na výsadbu tvarovaných živých plotů. Ptačí zob můžete sázet do jedné nebo do dvou řad. Zkontrolujte, jestli nejsou kořeny v zemině nepřirozeně zahnuté. Před tím, než je zahrnete zeminou, rozprostřete je. Po výsadbě nezapomeňte na dostatečnou zálivku. První rok dřeviny zalévejte opravdu vydatně. Také pravidelně odstraňujte suché větve. Ptačí zob přihnojujte hnojivem, které je určené na listnaté dřeviny.

Cesmína

Živý plot z cesmíny

Cesmína vyžaduje polostín a místo, které je chráněno před větrem. Půda by pro cesmínu měla být vlhká, mírně kyselá a také by měla být bohatá na humus. Na jaře ji začněte hnojit pomalu rozpustným hnojivem a následně pokračujte v měsíčním intervalu. Zálivku volte přiměřenou. Cesmína je náchylná na přeschnutí. Dejte pozor, cesmína je jedovatá. Taktéž jsou jedovaté i její plody, které mají červenou barvu.

Živý plot z ibišku

Chcete mít na své zahradě krásně kvetoucí živý plot? Pořiďte si keře ibišku. Od léta až do pozdního podzimu vás překvapí velkou záplavou nádherných květů. Skvělé je, že tento keř je velmi elegantní a zároveň nenáročný na péči. Do požadované formy se zastřihuje koncem zimy, během roku ibišek zastřihovat nemusíte. Dobrou zprávou je, že je vhodný i do našich podmínek. Ibišek je naprosto mrazuvzdorný. Kořeny před mrazem ale chraňte dostatečnou přikrývkou. Výhonky ibišku, které přes zimu poškodil mráz, na jaře seřízněte.

Mohlo by Vás zajímat

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama