Jaké jsou výhody a nevýhody plotu z tújí? A jaká je jejich alternativa?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 19.04.2024 07:00
Túje

Túje bezpochyby patřily k velice oblíbeným dřevinám, které se vysazovaly kolem domu ve velkém. Někteří je však na svých zahradách mají dodnes. Znáte jejich výhody a nevýhody?

Někdo na živý plot z tújí nedá dopustit, jiní na něj nadávají a buď se jich zbavují, nebo si pořizují jiné alternativy. Nicméně, v 70. a 80. letech si zeravy užívaly svou největší popularitu, byly používány na ozeleňování obcí, ale i měst. Zároveň je většina lidí sázela ke svým domům, a to z důvodu zajištění většího soukromí. Jaké jsou tedy jejich výhody a nevýhody? A jaká existuje alternativa? 

Výhody živého plotu z tújí

Největší výhodou, která je také všem známá, je rychlý růst. Vyrostou o 20 až o 40 cm za rok. Při správné péči vás potěší krásným a stálezeleným vzhledem. Někteří pěstitelé tújí tvrdí, že je tento druh dřevin nudí. Společně s trávníkem zajišťují jen o něco lepší vzhled něž beton. Věděli jste, že k tújím můžete vysadit i jiné rostliny? Například žlutolistá tavola vypadá krásně. Dále i ptačí zob a další, například vajgélie. Túje vytvoří nádherné pozadí pro zvýraznění rostlin v popředí. Další výhodou je zvuková izolace, ale také zajištění soukromí před zvědavými kolemjdoucími. Navíc jsou také mrazuvzdorné. 

Túje

Nevýhody plotu z tújí

Aby byly túje opravdu zelené, vyžadují dokonale vyživenou, ale propustnou půdu. Zároveň vyžadují dostatek vláhy. Túje mají také dost výraznou vůni, která může někomu vadit, a jsou i jedovaté. Musíte je pravidelně stříhat, aby byly husté a měly pěkný tvar. Starší túje také mohou být náchylné k různým chorobám a často je napadají škůdci. Je vhodné je pravidelně prohlížet. V zimním období z dřevin setřepávejte sníh, aby nepoškodil větve. Pravidelné hnojení je zásadní, jedná se o klíč k úspěchu. K ruce si vezměte organická hnojiva. 

Alternativa tújí

Na výběr máte opravdu mnoho rostlin a dřevin, které lze využít jako živý plot. Například zimolez, který mimo jiné nese vynikající a zdravé plody podobné borůvkám. Pak tu máme také buk, habr, cesmíny, dřišťál, ale i buxus. Ten však roste velmi pomalu a často trpí kvůli napadení zavíječe zimostrázového. Alternativu tvoří i jilm sibiřský, který si získal velkou oblibu. Není jedovatý, nevadí alergikům, zabraňuje zvědavým očím, roste v jakékoli půdě, a to na slunci i v polostínu. 

Mohlo by Vás zajímat

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Byd Shark
publikováno 29. 4. 2024 autor David Vanda

Čínská automobilka BYD vyvíjí nový pickup truck. Dokáže se dostat i na americký trh?

Muzem ČD Lužná
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Několik zajímavých tipů na rodinný výlet – jak strávit poslední dubnový víkend a zabavit celou rodinu

zavřít reklamu
×
Reklama