Účinný postřik, který ochrání rybíz a angrešt před škůdci a chorobami

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.06.2023 11:54
rybíz

Rybíz a angrešt patří mezi tradiční a velmi oblíbené ovoce, které nechybí na většině zahrad. Co ale dělat, když je napadnou škůdci?

V současné době se plody červeného rybízu krásně červenají, angrešt plodí malé zelené bobulky a už se těšíme, až si na nich pochutnáme. Každý pěstitel má z tohoto období velkou radost, ale pouze do té doby, než keře napadnou škůdci. Například mšice, svilušky, ale i některé choroby. Bohužel však v době, kdy keře plodí, mnoho pěstitelů nechce používat chemické postřiky, a to z toho důvodu, aby se chemické látky nenacházely také v plodech. V takovém případě existují domácí prostředky, které spolehlivě fungují. 

Rybíz a angrešt patří k oblíbenému ovoci

Kdo by neměl rád tyto malé bobulky? Rybíz patří k vynikajícímu ovoci, které obsahuje řadu prospěšných látek pro lidský organismus. Obsahuje mnoho vitamínu C a B, ale také vápník, zinek, draslík, železo a mnoho dalších prospěšných živin. Navíc pomáhá při hemoroidech a celkově posiluje imunitní systém a organismus. Dopřát si ho můžeme v moučníku, čerstvý na svačinku, jako marmeládu nebo kompot. 

angrešt

Co se týká angreštu, má také široké využití. Ať už si jej dopřejete do buchet, čerstvý či ve formě kompotu, vždy si jej velmi vychutnáte. Obsahuje vitamín C, E, B1, B6, A, vápník, hořčík, zinek, měď a železo. Posiluje imunitní systém, působí proti zácpě a detoxikuje ledviny. Lze tedy říci, že rybíz a angrešt, společně s třešněmi, meruňkami, borůvkami a dalšími, patří k našim superpotravinám, které obsahují maximum vitamínů, protože dozrávají na sluníčku.  

Ochrana rybízu před škůdci

Pokud nechcete používat chemické postřiky, sáhnout můžete po obyčejné jedlé sodě. Jedná se o přírodní surovinu, která chrání rostliny před plísněmi, škůdci a různými chorobami. Navíc ji lze koupit opravdu v každých potravinách a využijete ji pro rostliny, ale také v domácnosti, kde má široké zastoupení. Například dokonale vyčistí povrchy, ale vhodná bude také při pečení. V případě, že postihla vaše keře šedá hniloba, vezměte si 80 gramů jedlé sody, kterou rozmícháte v deseti litrech dešťové vody a aplikujete na keře. Proti housenkám, padlí, mšicím a dalším, smíchejte lžíci sody, lžíci oleje, lžičku jemného mýdla a pět litrů vody. Rozmíchejte a aplikujte na keř.  

Mohlo by Vás zajímat

Matera
publikováno 28. 2. 2024 autor Aleš Mohr

Zpátky v čase do daleké minulosti, to je návštěva města Matera

Dortík Red Velvet
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Bleskurychlý mini dortík Red Velvet, který upečete za necelých pět minut. Zachutná a oslní každého

Maliny
publikováno 27. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak prořezat maliny, abychom se dočkali bohaté úrody? Pozor na druh a správný řez

zavřít reklamu
×
Reklama