Pěstování zimolezu: Jak zajistit dlouhou a maximální úrodu? Dodržte několik pravidel

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.03.2024 07:15
Zimolez kamčatský

Pokud nechcete pěstovat náročné borůvky, vyzkoušejte vysadit zimolez. Jeho plody jsou chuťově velmi podobné borůvkám, ale mají jiný tvar. Jak docílit bohaté úrody zimolezu?

Zimolez, často také kamčatské borůvky, mají jen malé nároky na pěstování. Jejich plodů se navíc můžete dočkat již v květnu. Zimolezů existuje více druhů, ale jejich plody jsou nejedlé. Mezi ně patří například zimolez obecný, který má červené plody. Naopak zimolez kamčatský plodí modrofialové podlouhlé plody podobné borůvkám. Jak tedy docílit toho, aby zimolez dlouho a bohatě plodil?

Zimolez vs. borůvka

Oba keře nesou vynikající sladkokyselé plody plné výživných látek – minerálů a vitamínů. Zimolez, oproti borůvce, nemá žádné zvláštní nároky na pěstování. Nevyžaduje tedy kyselou půdu, ale ani hnojení speciálními hnojivy. Není ani důležité každoročně zasahovat do stavby keře. Je také mrazuvzdorný, tudíž v našich podmínkách bez problému přezimuje.

Správné pěstování zimolezu

Zimolezu se daří na slunném stanovišti, ale ve vlhké půdě. Při jeho výsadbě bychom měli myslet na to, že se keř do pár let rozroste. Proto jej vysazujte metr a půl až dva metry od dalších rostlin. Můžete také vysázet více keřů k sobě (se zmíněným rozestupem) a zajistit si tak živý plot. Jednou za čtyři roky proveďte radikálnější řez, díky kterému zajistíte růst nových bohatě plodících výhonů.

Plody zimolezu

Nejvhodnějším obdobím řezu je podzim nebo jaro před rašením. Co se týká zálivky, zaléváme vydatně po výsadbě. V parných dnech u starších keřů hlídáme stav půdy, ta by měla být mírně vlhká. Co se týká hnojení, po dobu prvních tří let doporučujeme aplikovat plné hnojivo. Po této době přihnojujte na podzim kompostem.

Bohatá sklizeň zimolezu

Pro bohatou sklizeň doporučujeme poblíž sebe vysadit více keřů zimolezu, aby se navzájem opylily. A pro dlouhou sklizeň plodů doporučujeme zvolit různé odrůdy, které plodí v jinou dobu. Například zimolez Wojtek plodí již v květnu. Pokud vysadíte keře s rozdílnou dobou dozrávání plodů, zajistíte si tak lahodné ovoce od jara do podzimu.

Mohlo by Vás zajímat

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

zavřít reklamu
×
Reklama