Zaštipování a hnojení rýmovníku je důležité pro bohaté olistění a zesílení rostliny, a to právě nyní

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.03.2024 07:00
Rýmovník

Rýmovník patří mezi velice oblíbené pokojové rostliny, které mají bohaté využití. Aby vám po zimě pookřál a bujně se rozrostl, bude důležité rýmovník zaštípnout a přihnojit. Proveďte to správně, ať ho nezničíte.

Pěstování rýmovníku nabízí několik výhod. Mezi první z nich bezpochyby patří využití. Je dokonalým pomocníkem při rýmě, ale i při kašli. Využijete ho také jako koření například na maso. Další výhodou je příjemný vzhled. Rostlina vypadá krásně v jakémkoli interiéru. Navíc je nenáročná na péči, úžasně voní a dokáže čistit ovzduší od mikrobů a bakterií. Jak rýmovník zaštipovat a jak ho hnojit, aby se bohatě rozrůstal?

Nezapomínejte na správné umístění

I když rýmovník patří k rostlinám, které zvládne pěstovat snad každý, vyžaduje správné umístění. Sice poroste v temnu i na přímém slunci, ale bode ochuzen o velké množství listů. Ideálně uděláte, pokud rýmovník umístíte na místo, kde na něj nepůsobí průvan a má rozptýlené světlo. Klidně i na parapet ho umístěte, ale nejlépe na ten východní. Co se týká přesazování, učiníme tak každý rok či každé dva roky. Substrát volíme propustný a s vyšším podílem písku. Pokud bude řádně vyživený, rýmovník bude mít intenzivní vůni a krásně zbarvené listy. Zapomínat bychom neměli ani na pravidelné hnojení.

Rýmovník

Hnojení rýmovníku

Hnojení provádíme od jara do podzimu. V zimě můžete také přihnojit, ale pouze 1x za měsíc, a to domácím hnojivem. Od jara do podzimu hnojíme dvakrát do měsíce. Pozor ale na přehnojování, které vede k úhynu rostliny. Ovšem hnojivo také volte s rozmyslem. Pokud rýmovník budete jíst či pít, volte domácí hnojiva či organická hnojiva určená bylinám. Pokud jej máte na okrasu či pouhé inhalování, volte hnojivo pro pokojovky. Připravit mu můžete také výživu z droždí, krásně se po něm rozrůstá. Stačí rozdrobit půl kostky droždí do 800 ml vody, nechat do druhého dne odstát a zalít rostlinu.

Zaštipování rýmovníku

Pokud byste rýmovník nezaštipovali, pouze byste otrhávali lístečky, rostlina by měla dlouhé výhony a méně olistění. Zaštipováním podpoříte košatost, ale také více šťavnatých listů. Jak na to? Tento krok je velice jednoduchý. Stačí, když budete pravidelně zaštipovat vrcholové výhony. Je jedno, zda zaštípnete dva cm nebo pět, vždy ale štípněte nad párem listů. Pokud máte rýmovník již pár let, ve spodní části zdřevnatěl. Dbejte na to, abyste do této části nezasahovali. A pokud chcete odříznout delší část výhonu, ponechte nad hnědou částí (zdřevnatělou) kousek zeleného výhonu.

Mohlo by Vás zajímat

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama