Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.04.2024 07:00
Majoránka

Majoránka patří mezi chutné, ale zároveň zdravé a oblíbené byliny. Jak na její zdařilé pěstování, abychom sklidili dostatečné množství voňavých lístků?

Majoránka nechybí snad v žádné domácnosti. Sypeme ji nejen do guláše, ale také do bramborové polévky či do bramboráků a jinam. Navíc si ji nemusíte kupovat, lze si ji doma na zahradě pohodlně a poměrně jednoduše vypěstovat. Jak na zdařilé pěstování majoránky a jak voňavé koření využít mimo toho, že pomocí něj ochutíme omáčky nebo polévky?

Využití majoránky

Majoránka se běžné využívá jako voňavé koření do mnoha pokrmů. Máme ji rádi především v guláši a možná ještě raději v bramborácích. Ovšem mimo pokrmů ji můžeme využít také na čaj. Jedna lžička sušených lístků zalitá 300 mililitry horké vody a s jednou lžičkou poctivého medu, dokáže zatočit s nepříjemným nachlazením. Mimo jiné, čaj z majoránky také pomáhá při hemeroidech, akné, podporuje trávení a odstraňuje toxické látky z těla. Velice účinná je také mast z majoránky. Tu využijeme při nachlazení. Olej z majoránky využijeme jako repelent.

Výsev majoránky

V našich končinách se majoránka pěstuje jako letnička, neboť nesnese mrazy. Ovšem pokud ji vysejete do květináče a na zimu ji schováte do světlé, ale chladnější místnosti, na jaře opět obrazí. Začátkem dubna lze semena vysévat do pařeniště či do kelímků, které umístíte doma na parapet. Po Zmrzlých vzešlé sazeničky již vysaďte na záhony. Přímý výsev můžeme provádět nyní.

Majoránka

Pěstování majoránky

Základem úspěchu je správně zvolené místo. To by mělo být slunné a s prohřátou půdou. Ta by navíc měla být dokonale propustná, hlinitopísčitá a dokonale vyživená. Pak budete koření sklízet klidně 3x za sezonu. Během vegetace je vhodné majoránku také přihnojit. K tomuto kroku volíme nejlépe přírodní hnojiva. Například kopřivovou jíchu. Semena nevyséváme hluboko, pouze mělce a překryjeme je slabou vrstvou zeminy. Pokud máte předpěstované sazenice, vysazujte je po dvou a mezi nimi ponechejte přibližně 20 cm prostor.

Zálivka a stříhání majoránky

Majoránku zalévejte přiměřeně. A to tak, aby nevyschla a zároveň, abyste půdu nepřemokřili. Pokud ji budete pěstovat v květináči a na zimu ji zazimujete, na občasnou zálivku nezapomínejte. Co se týká sklizně majoránky, provádějte tak před květem. Tehdy má nejvíce účinků a vonných silic. Bylinu ostříhejte ostrými nůžkami, a to pět cm nad zemí. Sklízet můžete klidně již na začátku léta, bylina obroste a vy se budete moci těšit na další úrodu.

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama