Domácí prostředky, které spolehlivě vybělí ponožky, spodní prádlo, ale i záclony

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 25.02.2024 08:20
Bílé ubrusy

Na bělení prádla si můžete pořídit spoustu prostředků v drogerii, ale můžete si vyrobit i svůj vlastní bělící přípravek z domácích surovin, který bude neméně účinný a bude vás stát pár korun.

Na bělení zašlého prádla můžete použít suroviny, které najdete doma ve spíži a výsledek bude excelentní. V první řadě můžete sáhnout po citronu nebo po kyselině citronové, která má opravdu výrazné bělící účinky. Dalším skvělým receptem na vybělení vašeho prádla je obyčejný ocet. Stejně tak působí i kypřící prášek. Pokud máte doma jedlou sodu, ani s tou nešlápnete vedle. Soda dokonale udržuje vaše vybělené prádlo bílé.

Použijte citrony

Pokud vás trápí zašedlé prádlo, namočte ho na několik hodin do teplé vody, do které jste nakrájeli citron na kolečka. Pro větší účinek můžete prádlo společně s citronem promnout a nechat působit účinné látky z citronu. Po této lázni své prádlo vyperte a věřte tomu, že se nepřestanete divit, jak je možné, že vaše prádlo vybělil obyčejný citron.

Citrony

Zázrak jménem ocet

Chcete-li vaše prádlo vybělit, vydezinfikovat a zároveň změkčit, použijte místo aviváže ocet. Nebojte se, svůj typický odér si nezachová. Ten úplně zmizí po uschnutí prádla. Ocet dokonce zafunguje úplně stejně jako aviváž. Prádlo bude příjemně změkčené, načechrané a dokonale vybělené. Tato vychytávka určitě stojí za vyzkoušení. Od nás má palec nahoru.

Všemocná jedlá soda

Jedlá soda také výborně zafunguje jako účinné udržovací bělidlo. Perte v ní prádlo, které jste už vybělili jiným přípravkem. Soda zajistí udržení sněhobílé barvy vašeho prádla. Jak na to? Stačí přimíchat jednu lžíci sody přímo do pracího prášku nebo ji můžete nasypat do bubnu pračky. Soda změkčuje vodu a zároveň pomůže vaší pračce od vodního kamene.

Kypřící prášek

Kypřicí prášek se hodí nejen na pečení

S účinným vybělením vašeho prádla vám pomůže i malý pomocník z kuchyně. Ano, je to kypřicí prášek. Jak postupovat? Do bubnu pračky nasypejte alespoň dva kusy kypřicího prášku. Prádlo perte při teplotě alespoň 60 °C a po jeho vyprání budete příjemně překvapeni. I tento malý zázrak vám ušetří spoustu peněz a vaše prádlo bude dokonale bílé.

Mohlo by Vás zajímat

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

Kontrola vin zdarma
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Jak si zdarma zkontrolovat auto před koupí? Ověřte si najeté kilometry, údaje o vozidlu i jeho pojištění

Vějířovka
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Chcete mít bohatě rozkvetlý balkon? Vyměňte muškáty za tuto převislou letničku

zavřít reklamu
×
Reklama