Zářivé květy pampelišek vykukující ze zelené trávy nikdo nepřehlédne. Jak je ale využít jinak než na med nebo sirup? Připravili jsme pro vás několik dalších způsobů. Neváhejte tedy a vyrazte na pampelišky co nejdříve. Nejen, že si uděláte příjemnou procházku se svými nejbližšími, ale také budete mít lepší náladu z probouzející se přírody a sluníčka, které nás již příjemně prohřívá.
Pampeliškové želé
Želé z pampelišek je méně známé. Pokud ale vaše děti nebo i vy sami máte rádi gumové sladkosti, připravte si je doma a zdravější. Budete potřebovat 50 pampeliškových květů, 300 ml vody, šťávu z půlky citronu, pytlík želatiny a 3 čajové lžičky medu nebo 1 polévkovou lžíci hnědého cukru. Květy pampelišek zbavte veškerých zelených částí. Jednoduše řečeno – měly by zůstat pouze žluté lístky. Jakákoli zelená část z květů způsobí hořkost. Lístky poté zalijte horkou vodou a vyčkejte 15 minut.
Po uplynulé době lístky přeceďte přes plátýnko nebo přes cedník a vymačkejte je. Poté přidejte cukr nebo med a citron. Můžete přidat i pár žlutých lístečků, želé bonbónky získají zajímavější vzhled. Poté vmíchejte želatinu a za stálého míchání nechte rozpustit. Teplou, ale ne horkou směs vylijte do formiček, nechte v chladu ztuhnout a poté želé bonbóny vyklepněte.
Pampelišky na bolavé klouby
Pokud trpíte bolestmi kloubů, připravte si pampeliškový olej. Využít ho však můžete také po opalování na zklidnění pokožky. K přípravě budete potřebovat 200 ml rostlinného oleje, například lněný olej, olivový, mandlový, ale klidně i kokosový. Pokud sáhnete po tekutém oleji, namočte do něj půl hrnku nasekaných květů. Suroviny odložte na 4 týdny do temné místnosti a poté přeceďte. Kokosový olej nejdříve rozpusťte ve vodní lázni, přidejte květy, přelijte do sklenice a nechte macerovat. Poté opět zahřejte, přelijte a máte hotovo.
Pampelišky v křupavém těstíčku
Přemýšlíte, co k obědu? Vyzkoušejte pampelišky v těstíčku, jsou lahodné. Dopřejte si je do salátu, ale klidně i k bramborové kaši. Připravte si: hladkou mouku, lžičku soli, 1,5 lžičky grilovacího koření, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku sušeného česneku. Vše promíchejte a přidejte vejce a mléko. Těstíčko musí být mírně tekuté. Tak, aby se květy jednoduše obalily a zároveň, aby těstíčko nesteklo. Poté rozpalte olej a květy osmahněte. Takto lze pampelišky obalit i ve sladkém těstíčku. A to z mouky, cukru a skořice.