Netradiční využití pampeliškových květů. Co vše z nich lze připravit?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 13.04.2024 07:15
Pampelišky

Pampelišky nám nabízí opravdu široké využití, a to nejen na med či sirup. Jak je využít méně tradičním způsobem a získat z nich co nejvíce účinných látek?

Zářivé květy pampelišek vykukující ze zelené trávy nikdo nepřehlédne. Jak je ale využít jinak než na med nebo sirup? Připravili jsme pro vás několik dalších způsobů. Neváhejte tedy a vyrazte na pampelišky co nejdříve. Nejen, že si uděláte příjemnou procházku se svými nejbližšími, ale také budete mít lepší náladu z probouzející se přírody a sluníčka, které nás již příjemně prohřívá.

Pampeliškové želé

Želé z pampelišek je méně známé. Pokud ale vaše děti nebo i vy sami máte rádi gumové sladkosti, připravte si je doma a zdravější. Budete potřebovat 50 pampeliškových květů, 300 ml vody, šťávu z půlky citronu, pytlík želatiny a 3 čajové lžičky medu nebo 1 polévkovou lžíci hnědého cukru. Květy pampelišek zbavte veškerých zelených částí. Jednoduše řečeno – měly by zůstat pouze žluté lístky. Jakákoli zelená část z květů způsobí hořkost. Lístky poté zalijte horkou vodou a vyčkejte 15 minut.

/data/cwe/kvet-pampelisky.webp

Po uplynulé době lístky přeceďte přes plátýnko nebo přes cedník a vymačkejte je. Poté přidejte cukr nebo med a citron. Můžete přidat i pár žlutých lístečků, želé bonbónky získají zajímavější vzhled. Poté vmíchejte želatinu a za stálého míchání nechte rozpustit. Teplou, ale ne horkou směs vylijte do formiček, nechte v chladu ztuhnout a poté želé bonbóny vyklepněte. 

Pampelišky na bolavé klouby

Pokud trpíte bolestmi kloubů, připravte si pampeliškový olej. Využít ho však můžete také po opalování na zklidnění pokožky. K přípravě budete potřebovat 200 ml rostlinného oleje, například lněný olej, olivový, mandlový, ale klidně i kokosový. Pokud sáhnete po tekutém oleji, namočte do něj půl hrnku nasekaných květů. Suroviny odložte na 4 týdny do temné místnosti a poté přeceďte. Kokosový olej nejdříve rozpusťte ve vodní lázni, přidejte květy, přelijte do sklenice a nechte macerovat. Poté opět zahřejte, přelijte a máte hotovo. 

Pampelišky v křupavém těstíčku

Přemýšlíte, co k obědu? Vyzkoušejte pampelišky v těstíčku, jsou lahodné. Dopřejte si je do salátu, ale klidně i k bramborové kaši. Připravte si: hladkou mouku, lžičku soli, 1,5 lžičky grilovacího koření, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku sušeného česneku. Vše promíchejte a přidejte vejce a mléko. Těstíčko musí být mírně tekuté. Tak, aby se květy jednoduše obalily a zároveň, aby těstíčko nesteklo. Poté rozpalte olej a květy osmahněte. Takto lze pampelišky obalit i ve sladkém těstíčku. A to z mouky, cukru a skořice.   

Mohlo by Vás zajímat

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

čertovy hlavy
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Bránu do pekel nebo Čertovy hlavy ukrývá Kokořínsko

Rajčata
publikováno 27. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší domácí hnojivo na rajčata a komplexní přehled pěstování, který vás dovede k bohaté úrodě

zavřít reklamu
×
Reklama