Zánětlivá onemocnění kloubů umí potrápit. Klouby otékají, rudnou a bolí tak, že nás mnohdy omezují v pohybu. Víte, že starobylá a velice uznávaná bylina umí tyto bolestivé stavy zlepšit či vyléčit? A zároveň zlepšit i trávení, pomoct při zánětlivém onemocnění žaludku, při paradentóze a dále? O jakou rostlinu se jedná? A jak ji správně užívat, aby nám od bolestí opravdu pomohla? Rádi vám vše důležité prozradíme.
Bylina a koření na zánět v těle
Jedná se o vytrvalou bylinu, která má dalekou historii. První zmínku o této chutné a zdravé bylině najdeme v římské kuchařce zvané Apicius pocházející ze 4. století, která je nyní uložena ve Vatikánu. Již po staletí lidé využívají její léčebné účinky, jinak tomu není ani dnes. A o jaké bylině je řeč? Možná jste poznali, že jde o libeček. Jeho vůně a chuť je dokonalá. Připomíná polévkové koření maggi a je hojně využíván do polévek, omáček, pod maso, na čaj či do salátů. Pokud jej pěstujete i vy, jistě máte pořádnou zásobu. Pokud ne, libeček lze koupit v sušené formě.
Co bylina obsahuje
Libeček je přímo nabitý prospěšnými látkami. Obsahuje například vitamin C, A, ale také furokumariny, terpineol, karvakrol a mnoho dalších významných látek. Pomáhá nejen při zánětech různého původu, ale také při revmatismu, čistí krev, zlepšuje krevní oběh, působí jako afrodiziakum a pomáhá při dnavých záchvatech. Navíc také chrání srdce a rozpouští ledvinové a žlučníkové kameny. Vyrobit z něj můžete olej a natírat ho na akné či pigmentové skvrny. Dokonale sjednocuje tón pleti. Jak připravit olej z libečku jsme se zmínili v minulém článku. Jak jej tedy využívat, aby z těla odstranil zánět a ulevil od bolestí?
Jak libeček užívat, aby pomohl
Ať už vás trápí dna, zažívací potíže, zánět v těle či dokonce bolestivá menstruace, užívejte libeček vždy stejně. Dále bychom rádi upozornili, a to v případě potíží s ledvinami, abyste konzumaci libečku ve větších dávkách konzultovali se svým ošetřujícím lékařem. Co se týká užívání. Pravidelně ho přidávejte do pomazánek, polévek, pod maso, ale i do salátů. Vychutnávejte si ho v sušené, čerstvé i klidně mražené verzi. Připravit si z něj můžete i čaj. Stačí lžička nasekané natě nebo i kořen libečku. Jednu lžičku přelijte 300 ml horké vody a nechte pět minut louhovat. Pijte ráno i večer, ale krátkodobě, a to 1 měsíc. Pro zvýšení účinků přidejte do čaje půl lžičky másla nebo kokosového oleje.