Hořčík je velice důležitý nejen při diabetu. Jak poznat, že v těle chybí a jak ho doplnit přirozenou cestou?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 11.04.2024 06:45
Cukrovka

Mít dostatečné množství hořčíku v těle je zásadní nejen pro diabetiky, ale pro všechny z nás. Jak tento důležitý minerál doplnit přirozenou cestou?

Hořčík patří mezi velice důležité minerály, které by tělu neměly chybět. Je zapojen do téměř všech procesů odehrávajících se v lidském těle. Nejvíce ho však najdeme v buňkách, o které pečuje – udržuje je zdravé, vitální, oddaluje jejich stárnutí a další. Hořčík najdeme i v kostech, orgánech a tkáních. Z toho lze snadno vyvodit, že hořčík patří mezi důležité minerály, jejichž hladinu bychom si měli hlídat. 

Proč je hořčík důležitý?

Věděli jste, že pokud je tělo pravidelně ve stresu, spotřeba hořčíku je mnohonásobně vyšší? Je tedy nutné hlídat si jeho hladinu. A to nejen tehdy, pokud býváte často ve stresu. Ale také, pokud máte diagnostikovaný diabetes. Hořčík aktivuje inzulínové receptory, chrání buňky před oxidačním stresem a má také pozitivní vliv při zmírnění depresí, zánětu v těle a celkově přispívá k psychické i fyzické pohodě člověka. Zároveň reguluje srdeční činnost, rozšiřuje cévy a chrání srdce.

Únava

Jak poznat nedostatek hořčíku

Příznaků, které nás upozorňují na nedostatek hořčíku může být opravdu mnoho. Je tedy vhodné popřemýšlet nad skladbou vašeho jídelníčku. A také, zda jste v pravidelném stresu. Mezi nejčastější příznaky patří deprese, třes, podrážděnost, únava, ale i nespavost. Dále nepravidelný tep, žaludeční vředy a mnohdy i vznik civilizačních chorob, jako je právě diabetes a další. Nedostatkem tohoto prvku trpí nejčastěji senioři, neboť jejich tělo hořčík hůře vstřebává. 

Jak doplnit hořčík

Nejlepším a přirozeným způsobem bude, abyste hladinu hořčíku v těle zvýšili pomocí potravin bohatých na tento prvek. Do svého jídelníčku zařaďte luštěniny všeho druhu. Připravte si pomazánku z mungo fazolí, polévku z bílých fazolí, dopřejte si karbanátky z červené čočky a tak dále. Určitě také dýňová semínka, která můžete nasypat do jogurtu či si je dát jen tak ke svačině. Dále ryby, banány, sušená rajčata, datle, sýry, drůbeží maso, hořká čokoláda, ovesné vločky, ale i mandle. Občas si také dopřejte minerální vodu. 

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 26. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů jahod nepřehlížejte. Co značí a jak zajistit, aby jahodníky bohatě plodily

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

zavřít reklamu
×
Reklama