Zhubnout takzvaně do plavek je jedna věc. Ale věc druhá je ta, abyste si hubené tělo udrželi. Bohužel mnozí drží drastické diety, omezují se v jídle a tvrdě sportují, aby docílili vysněné váhy. Většina však k tomuto kroku dojde, ale vysoká váha se po čase vrátí. Hubnutí u jinak zdravého člověka není o drastickém odříkání, ale o celkové změně životního stylu. Pokud tedy chcete zhubnout, následujte ověřené postupy štíhlých Japonců.
Stravovací návyky Japonců
Základ japonské stravy tvoří rýže, sója, maso, ryby a zelenina. Mimo stravy bohaté na minerály a zdravé tuky, se ve většině domácností jídlo pojídá ve stejný čas. Jídlo se zde považuje za společenský rituál, u kterého se sejde více lidí. Mluví se a potrava se nepojídá příliš rychle. Což je u nás velký nešvar. Svačiny, ale také obědy pojídáme ve spěchu a ve stresu. Nehledě na to, že mnohdy ani nemáme čas oběd uvařit, a tak si odskočíme do rychlého občerstvení. Nebo oběd neuvaříme či si jej nekoupíme a večer se přejídáme. Tělo je tak v neustálém stresu, ukládá si tuky na horší časy a ne a ne zhubnout.
Hlídejte si velikost porcí
Nejen, že byste měli jíst domácí stravu a nejíst ve stresu, ale k tomu, abyste zhubli, je také důležité nepřejídat se. A to je mnohdy těžko dosažitelné, když během dne nestíháme jíst. Jakmile se ale večer uklidníme, přijde na nás hlad a přejídáme se. Mozek nám říká, že stále lační, a tak máme tendenci sníst cokoli. A to je špatně. Do práce si berte obědy a držte se japonského pravidla – jezte tak, abyste se nasytili pouze z 80 %.
Mimo jiné, všimli jste si, jak malé porce Japonci pojídají? Je to především tím, že potravu konzumují pomalu a díky tomu se pocit sytosti dostaví mnohem rychleji. Navíc mozek díky menšímu talíři, který vypadá plnější, velice jednoduše ošálíte. Jezte pomalu a snažte se jíst více obilnin, zeleniny a libového masa. Zapomínat nesmíme ani na pitný režim. Japonci pravidelně popíjejí zelený čaj. Ten, jak je známo, obsahuje mnoho antioxidantů, které podporují činnost mozku a spalování kalorií.
Jaké jídlo si dopřát
Zapomínat byste neměli nejen na pravidelný oběd v přibližně stejný čas, ale také na vydatnou a střídmou svačinku. Například žitný chléb, lučinu, plátek libové šunky a kus zeleniny. Obecně však lze říci, abyste ze stravy vyřadili brambůrky, smažené pokrmy, přesolená jídla a alkohol, který je velice kalorický.
Naopak si dopřejte potraviny, které zasytí, obsahují mnoho vlákniny a živin. Do jídelníčku zařaďte kysané zelí a jinou kvašenou zeleninu, ale také luštěniny, kroupy, oves, libové maso a ryby alespoň třikrát do týdne. Snídaně se snažte jíst vždy slané. Například zeleninovou pomazánku a šálek zeleného čaje. Celozrnný chléb s vejcem a tak dále.
Pohyb je důležitý
U většiny z nás nebude strava totožná s tou japonskou. Avšak je velice důležité, abyste pravidelně snídali, obědvali a večeřeli – vždy nejlépe domácí stravu. Také nepojídejte ve spěchu. Co se týká stresu, vyhněte se mu co nejvíce to půjde. Neboť stres zpomaluje metabolismus a z velké části blokuje odbourávání tuků. Nezapomínejte na pravidelný pohyb, choďte na pravidelné procházky, podnikejte rodinné výlety do přírody. Příroda má velmi pozitivní vliv na psychiku člověka. A pokud se budete cítit skvěle, bude se vám lépe hubnout.