Pokud ještě nevíte, co přesně je pickles, tak se jedná o rychle kvašenou zeleninu, která dodá tělu mnoho potřebných bakterií, vitamínů, ale také minerálních látek. Název působí dosti novodobě, ale věřte, že ve skutečnosti tomu tak není, neboť jej připravovaly již i naše babičky. Kvašená zelenina se připravovala s přebytku domácí zeleniny nebo právě proto, aby se tělo stalo odolným vůči nachlazení a jiným zimním virózám. Pokud jej ještě nemáte ve své lednici, neváhejte ani vteřinku a tuto dobrotu si připravte. Na přípravu může být náročnější, ale účinky této pochoutky vás jistě potěší.
Probiotický účinek
Fakt, který je známý již po generace, praví, že imunita začíná již ve střevech. To je ovšem pravdou! Aby tomu tak opravdu bylo, zajdeme do lékárny a koupíme umělé vitamíny či probiotika. Jenže přemýšleli jste někdy nad tím, zda děláte opravdu dobře? Jestli vitamíny, které kupujete, jsou opravdu o vitamínech a neobsahují zbytečná plnidla a konzervační látky? U pickles takové pochybnosti mít nemusíte. Dáte do něj to, co vám chutná a budete vědět, co přesně obsahuje.
I když bude příprava mírně náročnější a zdlouhavější, výsledek vás nadchne a překvapí. Navíc, jak už jsme zmínili, obsahuje řadu vitamínů, minerálů, ale také probiotické bakterie mléčného kvašení, které jsou přímo ideální potravou pro střeva. Pickles si můžete vychutnat k masu, rybě, do salátu, ale i klidně jen tak samotné.
Jak tuto lahůdku připravit
Kvašenou zeleninu si sice můžete koupit, ale pokud si ji připravíte doma, bude přesně podle vaší chuti a budete vědět, co jste do ní dali.
Nyní si připravte zeleninu, kterou máte rádi, například mrkev, cibuli, česnek, řepu, květák, brokolici – jednoduše tu, kterou si s libostí vychutnáte. Dále pak sůl, bobkový list, kopr, kuličky pepře, klidně i koriandr a další podle vaší chuti. Na přípravu si vyhraďte přibližně jednu hodinu a můžete začít.
Nejdříve očistěte zeleninu, omyjte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ji nakrájejte na tenké proužky. Pokud použijete květák, rozdělte jej na růžičky. Nyní si vezměte větší mísu a nasypte do ní zeleninu a osolte ji. Na jeden kilogram připravené zeleniny využijte dvacet gramů soli. Pomocí rukou obsah pořádně promíchejte a mačkejte. Jakmile zelenina pustí šťávu, napěchujete ji do vyvařených zavařovacích sklenic. Doporučujeme zeleninu v mísy nechat odležet, a to přibližně jednu hodinu – pustí pak více šťávy, kterou určitě využijete.
Po uplynulé době vezměte vyvařené sklenice a napěchujte do nich zeleninu, kterou následně zalijete šťávou z mísy. Sklenice poté odložte například do plechu, protože z nich bude unikat šťáva. Teď už zbývá jen plech se zavařovačkami umístit na teplé místo a nevíčkovat je, ale umístit na ně těžítko. Například další a užší zavařovací sklenice naplněné vodou. Za přibližně pět dnů můžete umístit hotové pickles do lednice a vychutnávat si jeho blahodárné účinky a lahodnou chuť.