Orgánem měsíce dubna jsou játra: Jak je pročistit pomocí bylinky, která roste na zahradě?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 12.04.2024 07:15
Duben

Chcete si během jarního detoxu pročistit játra a nevíte, po které bylince sáhnout? Ideální volbou je pampeliška. Teď ji najdete na každém kroku, a dokonce ve velkém množství.

Pokud máte na zahradě pampelišky a myslíte si, že jde o zbytečný plevel, přesvědčíme vás o opaku. Právě teď vám na zahradě bují léčivka, kterou můžete využít k očistě vašich jater. Z pampelišky si dokonce můžete připravit čaj nebo si vyrobte med. Během jara rostlinu najdete úplně všude, proto nebude její sběr vůbec nic složitého.

Proč zrovna pampeliška?

Pampeliška je považována za velmi účinnou léčivku, kterou můžete začít sbírat už během dubna. S jejím sběrem opravdu neváhejte, protože obsahuje cukry, inulin, bílkoviny, hořčík, železo nebo vápník. Velmi důležitou vlastností pampelišky je, že podporuje produkci žluči a posiluje jaterní činnost. K pročištění jater se nejčastěji sbírá nať pampelišky a také její kořen. Kořen pampelišky sahá velmi hluboko, proto si na jeho vytažení vezměte zahradnické náčiní.

Čaj ze sušeného kořene pampelišky

Tento čaj vám přispěje k jarní očistě jater, pomůže vám, pokud máte podrážděné zažívání a také vám uklidní žaludek na vodě. Připravte si lžíci sušeného kořene pampelišky, zalijte horkou vodou a jednoduše jej nechte louhovat. Čaj si můžete připravit i z čerstvého kořene. Ten musíte dokonale omýt, aby se zbavil veškeré zeminy a písku a nakrájejte ho na kousky. Následně ho povařte ve vodě a nechejte ho patnáct minut stát.

Pampelišky

Pokud si čaj dosladíte medem, bude mnohem chutnější. Čaj z kořene pampelišky můžete užívat dlouhodobě a bez omezení, pokud však nemáte žádné zdravotní potíže nebo dokonce kontraindikace. Před užíváním tohoto čaje se o jeho účincích na vaše zdraví poraďte se svým lékařem.

Kořen pampelišky je ideální na očistu jater

Kořen pampelišky můžete pojídat i v syrovém stavu. Množství této pochoutky je omezeno na dva až šest gramů denně. Kořen podporuje produkci žluči a díky tomu může mít mírný projímavý účinek. Proto sledujte své tělo a sami si určete množství, které budete schopni denně konzumovat. V případě, že užíváte trvale léky, zkonzultujte konzumaci pampeliškového kořene se svým lékařem, s lékárníkem nebo s bylinkářem. Vyhnete se tak případné interakci s léčivy, které užíváte.

Mohlo by Vás zajímat

Živý plot
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jaké rostliny zvolit pro krásný a hustý živý plot? Inspirujte se nejkrásnějšími

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

zavřít reklamu
×
Reklama