Zmírněte jarní alergie pomocí správně zvolených bylin

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 20.03.2024 08:05
Řebříček

Trápí vás na jaře nepříjemné alergie a vy se nechcete dopovat přípravky z lékárny? Alergická rýma a oteklé oči nám dokážou nepříjemně zavařit. Účinný klíč najdeme v přírodě. Pomozte si pomocí bylin.

Někteří lidé se na příchod jara opravdu netěší. Jsou to alergici. Pyl a alergeny, které se vznášejí ve vzduchu, jim značně komplikují život. Alergici během jara prožívají opravdu komplikované období. V první řadě mohou sáhnout po přípravcích z lékárny nebo mohou najít pomoc v přírodě. Existuje několik rostlin, které nám s jarními alergiemi výrazně pomohou.

Jak se projevuje alergie

Alergie je reakce organismu na alergeny, které se nacházejí v našem prostředí. Dochází k imunitní reakci a alergik trpí svěděním, otokem a zčervenáním určitých částí těla. Dochází k otoku víček, rtů, k záchvatům suchého kašle, k slzení a zarudnutí očí, k svědění nosu, k produkci alergické rýmy a také ke kopřivce. Predispozice pro jarní alergii bývá často genetického původu. Alergenem mohou být pyly květin, bylin, stromů a trav.

Jarní alergie

Manayupa a dračí krev

Manayupa je peruánská léčivá bylina. Z listů manayupy se vaří čistící čaj, který má antialergické a protizánětlivé účinky. Pomáhá při léčbě jarních alergií, astmatu, ale také při onemocnění vaječníků, ledvin a močových cest. Dračí krev je hustá pryskyřice, která se získává ze stromů jménem Croton Lechleri. Užívá se ve formě kapek, posiluje imunitu a podporuje trávicí systém. Dračí krev je účinná při léčbě alergické kopřivky.

Řebříček lékařský a kopřiva dvoudomá

Květy řebříčku lékařského obsahují vitamín C a také protizánětlivé látky, které podporují produkci histaminu. Řebříček lékařský se používá ve formě tinktur a nálevů. U kopřivy využíváme její listy a kořeny. Obsahují vitamíny C a B a podporují produkci histaminu. Je tedy významným protialergickým prostředkem.

Měsíček lékařský

Rakytník a měsíček lékařský

Významným pomocníkem při různých alergiích je rakytník řešetlákový. Obsahuje velké množství vitamínů a látek, které podporují naši imunitu. Rakytník můžete užívat v jakékoliv formě. Měsíček lékařský je ideální užívat jako čaj nebo tinkturu. Dokonale posiluje imunitní systém a také játra. Dokonce dokáže zmírnit i silné alergické reakce.

Mohlo by Vás zajímat

Hortenzie
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

5 tipů pro bohatě kvetoucí hortenzie, které by měl znát každý pěstitel

Maliny
publikováno 7. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Obří úrodu malin a sladké plody zajistí jednoduché a výživné hnojivo zadarmo

Orchidej
publikováno 9. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Co znamenají žluté listy a lepkavé kapičky na orchideji?

zavřít reklamu
×
Reklama