Tato letnička by na zahradě neměla chybět. Je zdravá, bezúdržbová a brzy bude čas na její výsev

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 22.02.2024 07:00
Zahrada

Půvabně a pestře kvetoucí rostliny nám umí vyčarovat úsměv na tváři. Těší nás a rádi je chodíme obdivovat. Ještě ke všemu, když nám mohou nabídnout nespočet zdravotních benefitů. Na jakou letničku bychom neměli zapomínat?

Jedná se o dvouletku, ale pěstujeme ji jako letničku. Je voňavá, téměř bezúdržbová, léčí a každý se za ní rád otočí. Její květy nás těší až do mrazíků a jsou nádherně sytě oranžové. A jak jistě už správně tušíte, jedná se o měsíček lékařský. Lze z něj připravit mast, olej, čaj, ale také blahodárnou koupel. Čas, kdy je vhodné měsíček vysévat, se již nezadržitelně blíží. Jak tedy na jeho výsev a pěstování?

Výběr odrůdy a výsev

Máte-li v úmyslu měsíček využít nejen pro estetické účely, ale také pro ty léčivé, pořiďte si odrůdu Plamen. Tento druh je přímo určen pro využití v kosmetice a pro vnitřní užití. Měsíček lze vysévat přímo na záhon, a to v průběhu března. Co se týká místa, kde se mu bude dařit nejlépe, zvolte slunné stanoviště. Snese i polostín. Ovšem pro bohaté květenství bude slunné místo ideální.

Výsev měsíčku lékařského

Měsíček preferuje nejen slunné místo, ale také zeminu bohatou na živiny. Rád se rozrůstá, takže vyžaduje i dostatek místa. Půda by neměla být přemokřená. Semena vyséváme do sponu 20 x 40 centimetrů, a to vždy alespoň po pěti semínkách do hloubky cca 2 centimetry. Klíčení trvá deset až čtrnáct dnů a prvních květů se dočkáte již a tři měsíce.

Měsíček lékařský

Péče o měsíček

Doporučujeme, abyste půdu kolem měsíčku pravidelně kypřili, ale také odplevelovali. Samozřejmostí je i zálivka. Sice snese suchou zeminu, ale květy pak budou menší a celkově nebude rostlina hezká. Zalévejte dle počasí a půdy. Nesmí být vysušená, ale ani stabilně mokrá. Můžete jej také vysázet poblíž rajčat, okurek nebo brambor. Dokáže odpuzovat háďátka, ale zároveň také mravence a mšice. Také dezinfikuje půdu. Pozor si dávejte při hnojení, abyste rostlinky nepřehnojili dusíkem. I když by se vám měsíček bujně rozrostl, špatně by kvetl. Také odstraňujte suchá květenství, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Rajčata
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Plíseň na rajčatech: Jak efektivně zabránit jejímu vzniku? Docílit toho lze jednoduše

zavřít reklamu
×
Reklama