Na bolavé klouby si připravte mast, která spolehlivě fungovala již za dob našich babiček

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 18.04.2024 07:00
Bolest kolene

Bolesti kloubů nepostihují pouze starší lidi, ale i ty mladé. Proč se bolesti objevují a jaká domácí mast pomůže od nepříjemných příznaků?

Je známo, že bolestmi a jinými potížemi spojovanými s klouby, trpí až jedna třetina české populace. To je jistě velké množství. Bolesti samozřejmě čas od času potrápí každého z nás. Ve většině případů však jde o typické příznaky chřipky či obyčejného nachlazení. Dnes se ale zaměříme na bolesti jiného rázu, které umí dlouhodobě znepříjemňovat život nejednomu z nás. Připravte si tedy mazání, které vám uleví od bolesti. 

Proč se bolesti objevují

Existuje více příčin bolavých kloubů. Od akutních příčin, až po ty chronické. Mezi nejznámější a nejvíce rozšířené, především pak u lidí ve věku od 40 do 65 let, patří revmatoidní artritida. Jedná se o autoimunitní onemocnění způsobující bolestivost kloubů a zánět. Mezi další příčiny bolesti patří také osteoartróza. Onemocnění kloubů, které je způsobeno opotřebením kloubní chrupavky. Pak tu máme také dnu čili nemoc králů. Veškeré onemocnění kloubů je nepříjemné a bolestivé. U dny musíme brát velký zřetel také na skladbu jídelníčku. Více o tom jsme pro vás psali v minulém článku. 

ArtritidaMast na bolest kloubů

Domácí mast, kterou si společně připravíme, nemusíme mazat pouze na kolena. Lze ji také natírat na bolavá záda či bolavé nohy. A z čeho se bude mast připravovat? Z borovice. Ta je již dlouhá desetiletí, možná i více, považována za blahodárný strom, který léči mnoho zdravotních neduhů. Využít ji můžete jako inhalaci při zánětu dutin, při nachlazení, ale také jako koupel. Silný odvar nalijte do vany a dopřejte si deset minut lázně. A jak připravit silnou a účinnou mast?

Domácí mazání na klouby

Na mast budeme potřebovat borovicové pupeny. Právě nyní je však nejvyšší čas na ně vyrazit do lesa, než se rozvinou. Rádi bychom ale dodali, abyste je sbírali mimo chráněné oblasti a z více stromů. A to z důvodu narušení dalšího vývoje. Na přípravu mazání můžete využít hrst pupenů a 150 ml Alpy. Suroviny nechte po dobu dvou týdnů macerovat a poté přeceďte. 

Výroba masti

Na ni budete potřebovat 100 mililitrů nerafinovaného olivového oleje, 15 g včelího vosku a hrst borovicových pupenů. Ve vodní lázni rozpusťte olej i vosk a přisypte pupeny. Takto nechte na sporáku přibližně 1 hodinu prohřívat. V žádném případě nesmí vřít! Poté odstavte a směs nechte do druhého dne louhovat. Následně opět zahřejte, přeceďte a slijte nejlépe do skla. 

Mohlo by Vás zajímat

Star Wars
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tip na víkend: Ať tě síla provází! Na své si přijdou milovníci Star Wars i lodí

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

zavřít reklamu
×
Reklama