Zbavte se křečových žil, bolestí a zánětu přírodní cestou. Vyzkoušejte tipy a rady babky bylinkářky

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.02.2024 07:00
Křečové žíly

Jestliže vás trápí křečové žíly, zasáhněte proti nim co nejdříve. Vyzkoušejte účinné metody babky bylinkářky, které uleví od bolestí a zbaví potíží.

Křečové žíly nebo-li odborně nazývané varixy způsobuje městnání krve v žilách, změny žilních stěn, ale také nedostatečná funkce žilních chlopní. Mezi největší rizikové faktory podporující jejich vznik patří dědičnost, těhotenství, vyšší věk, ale také antikoncepce nebo hormonální léčba. Mimo jiné také obezita, nedostatečný pohyb nebo dlouhé a pravidelné stání. Jaké jsou jejich hlavní příznaky? A jak se těchto potíží zbavit?

Nejčastější příznaky křečových žil

Takzvané metličky jsou nafialovělé žilky, které jsou viditelné na povrchu kůže. Většinou pak na zadní straně stehen a v prohlubních kolen. Často se objeví během těhotenství a většinou nezpůsobují žádné potíže. Mohou ale být příznakem onemocnění žil. Mezi vážnější příznaky silnějších projevů patří těžkost a únava nohou. 

Metličky na nohou

Na spodních částech nohou, tedy od kolen dolů, se často objevují otoky. Především pak v horkých dnech nebo když déle stojíte. Během noci se můžete pociťovat brnění, bolesti a neklid. Časem se začnou objevovat vystupující a oteklé žíly, které mohou být na dotek velice citlivé. Mimo jiné se na nohou začnou objevovat skvrny připomínající modřiny. 

Co dělat při potížích

Pokud se u vás v rodině křečové žíly objevují, je doporučováno proti nim bojovat preventivně. Mimo jiné níže zmíněné opatření by měli zahrnout do svého životního rytmu i ti, kteří potížemi již trpí. Je tedy doporučován pravidelný pohyb, a to jakýkoli. Chůze, byť jen pomalá, běh, jóga a další. Snažte se nesedět se skříženýma nohama. Když to bude přece jen možné, například u večerního sledování televize, dejte chodidla nad úroveň srdce. Udržujte zdravou tělesnou váhu a zdravě se stravujte. Střídavé sprchování teplou a studenou vodou podpoří prokrvení. A pokud musíte dlouho stát, pořiďte si kompresní punčochy. 

Co pomáhá na křečové žíly

Na vzniklé potíže pomohou jak obklady, tak i oleje a masti. K velice účinným bylinkám patří rozmarýn. Nejenže příjemně voní, ale je také známo, že podporuje krevní oběh. Doporučujeme z něj připravit olej. Stačí půl litru oleje smíchat se 150 g rozmarýnu. Nejlépe s čerstvou bylinou. Postavte hrnec se surovinami do vodní lázně a nechejte je půl hodiny prohřívat, nikoli probublávat. Druhý den přeceďte a postižená místa natírejte 2x denně, a to odspoda nahoru.

Rozmarýn

Dále můžete použít cibulové slupky. Silný odvar dokonale poslouží jako obklad. Využít můžete také koupel. Taktéž je doporučováno pravidelné pití třapatky. Čistí cévy, což je velice důležité pro oběhový systém. Velkou roli hraje také vitamín C a E, neboť podporují pružnost cév. Pojídejte tedy dostatek zeleniny a ovoce. Popřípadě si pořiďte kvalitní doplňky stravy.

Mohlo by Vás zajímat

Trávnička
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstování trávničky: Pro husté trsy jí dopřejte správné umístění, ale také péči a ochranu

Tesla
publikováno 6. 5. 2024 autor David Vanda

Autopilot v elektromobilech Tesla má další problémy

Rýn
publikováno 5. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Vyrazte na kole podél Rýna: Čeká vás nenáročná cyklistika malebnými zákoutími řeky

zavřít reklamu
×
Reklama