Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 27.04.2024 12:30
Muškáty

Chcete mít v létě obsypaný balkón nebo okna krásnými bohatými muškáty? Dopřejte jim dostatek péče už teď a v letních měsících budete mít vyhráno.

Během dubna si vyhraňte dostatek času na péči o své muškáty. Pokud jste jim dopřáli během zimních měsíců dostatečný vegetační klid, můžete se těšit na bohaté květy. Své zazimované muškáty začněte zalévat už jednou týdně. Během měsíce dubna je pravidelně jednou týdně přihnojte. Pokud máte muškáty, které během zimy dostaly hodně zabrat, i s těmi lze ještě udělat zázraky.

Krátký proces – zastřihněte své muškáty

V dubnu přeneste své muškáty do tepla a dopřejte jim dostatečnou zálivku. Nebojte se rostliny dostatečně zkrátit ostrými nůžkami. Díky tomu dostanou nový prostor k růstu. Ostříhejte suché části rostlin, které odstraňte až po zelenou část muškátů. Ranky se zacelí během dvou týdnů. Stejným způsobem zkraťte i muškáty, které nemají suché části.

Přesazování muškátů

Muškáty přesaďte do větších květináčů. Použijte substrát pro muškáty nebo pro balkónové květiny. Vašim muškátům také mnohem víc pomůže, když jim zkrátíte kořínky. Tento zákrok dodá rostlinám novou sílu a energii. Při přesazování nezapomeňte substrát pořádně upěchovat svými prsty. Díky tomu dojde k rychlejšímu zakořenění muškátů a velmi rychle se zlepší jejich zdraví a kondice.

Muškáty

Přihnojujte a zalévejte

Muškáty zalejte a po dvou dnech přidejte k zálivce i tekuté hnojivo, které pomůže vývoji listů a také květů. V polovině dubna se po pravidelné zálivce a hnojení na muškátech začnou objevovat první květy. V této chvíli můžete své muškáty přestěhovat ven. V každém případě jim dopřejte slunné stanoviště. Díky tomu budou velmi dobře prospívat. Své muškáty chraňte před deštěm a když je budete zalévat, vyhněte se listům a zalévejte je pouze na substrát.

Pozor na zálivku

Zálivku regulujte tak, aby nebyly muškáty suché a zároveň hlídejte, aby nebyly přemokřené, protože může dojít k uhnívání jejich kořenů a mohou je napadnout plísňová onemocnění. V tomto případě vám nebudou muškáty ani moc kvést. Jednou za dva týdny muškátům dopřejte hnojivo, které spojíte se zálivkou. Důležité je, abyste muškáty nepěstovali dva roky ve stejném substrátu. Každý rok své muškáty zasaďte do nového substrátu.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejčastější chyby při pěstování rajčat, kterým bychom se měli vyhnout pro získání kvalitní úrody

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

zavřít reklamu
×
Reklama