Jak na cukrovku: Pro pomoc nechoďte daleko, stačí nahlédnout do spíže

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 17.01.2024 06:50
cukrovka

Cukrovka patří mezi autoimunitní chronické onemocnění, které se v České republice objevuje čím dál častěji. Nyní je v Česku hlášeno více než jeden milión lidí s tímto onemocněním.

Nejen v České republice, ale i jinde ve světě onemocnění cukrovkou stoupá. Pokud i vy tímto onemocněním trpíte, jistě se snažíte udělat vše pro to, abyste hladinu cukru v krvi snížili. Bohužel je známo, že cukrovku vyléčit nelze. Avšak je jisté, že tomuto onemocnění můžete předcházet a ovlivňovat hladinu cukru v krvi pomocí správných potravin a bylin. Mnoho z nich také skrývá naše spíž.

Cukrovka 1. typu a 2. typu

Rozhodně není jedno, jaký typ cukrovky máte. Oba však lze řídit pomocí potravin, které si dopřáváte. Cukrovka 1. typu je dědičného původu a souvisí s nedostatkem inzulínu v těle. U cukrovky 2. typu je organizmus schopen inzulín produkovat, ale není schopen s ním pracovat. U obou typů je však jasné, že pomocí potravin lze jednoduše ovlivnit průběh onemocnění a celou situaci si tak ulehčit.

Potraviny, které snižují cukr v krvi

Mezi potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku žádného člověka trpící cukrovkou, je brokolice, která je ideální jak v boji s onemocněním, tak i jako prevence. Dále je to kapusta, která má velmi široké využití, lze ji dobře ochutit a pochutnat si na ní. Ideální potravina pro snížení krevních cukrů. Avokádo je také skvělou volbou a společně s česnekem dokážou utlumit nárůst glykémie po jídle.

Brokolice

Stejně tak působí i cibule, nejlépe však v čerstvém stavu, ale cibulová polévka je také výborná. Dále také jablka, která navíc obsahují mnoho antioxidantů a vitamínů. Taktéž losos obohacený o aminokyseliny, které podporují zdraví mozku, lněná semínka, maliny, borůvky, luštěniny, listová zelenina, Cottage sýr, tvaroh, bílé libové maso, kysané zelí, kefírová a acidofilní mléka, celozrnné pečivo a těstoviny.

Bylinky vhodné při cukrovce

Jaro je již za obzorem, a tak se můžeme těšit na čerstvé bylinky, ale také koření, které vypěstujeme či roste volně v přírodě. Mezi byliny, které by u cukrářů neměly chybět, patří jetel. Jeho květy si dopřávejte čerstvé v salátu či v sušené formě na čaj. Mají sladkou chuť, proto se jich nebojte. Další je černý bez. Na jaře si dopřejte květy, následně si natrhejte i dostatek bezinek do zásoby.

Pampeliška

Pampelišky jsou darem přírody. A vlastně naše superpotravina, která nic nestojí. Pojídejte stvoly, listy, květy, ale také kořeny. Bobkový list reguluje glukózu v krvi, vařte si z něj čaj. Borůvčí, listy maliníku, ostružiníku, oregano, majoránka či rozmarýn.

Mohlo by Vás zajímat

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

Rajčata
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Efektivní pěstování rajčat, které zajistí maximální úrodu. Jak postupovat správně?

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

zavřít reklamu
×
Reklama