Žloutnutí listů jahod nepřehlížejte. Co značí a jak zajistit, aby jahodníky bohatě plodily

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.04.2024 07:00
Jahody

Někdy se stane, že i méně náročným rostlinám něco chybí či je napadne škůdce. Co se děje právě s jahodníky, kterým žloutnou listy?

Již v březnu jste svým jahodníkům dopřáli péči? Ostříhali jste je, okopali, přihnojili, ale bohužel poslední dobou si všímáte, že se jejich vitalita vytrácí? Všímáte si také žloutnutí listů? Co tedy jahodníkům chybí a jak tento problém napravit? Rozhodně žloutnutí nepřehlížejte, ať se neošidíte o bohatou úrodu sladkých plodů. 

Žluté listy na jahodách

Mezi nejčastější příčiny žloutnutí listů u jahod patří chloróza. Listy ztrácí svou svěží zelenou barvu a začínají se vybarvovat do žluta. Mimo jiné si můžete všimnut také typického žilkování, které je stále zelené. Avšak objevit se může také jasné žluté zbarvení listů, které odpovídá podmáčení rostliny. Především pak po deštivých a chladných dnech. Tímto způsobem poškozené listy odřízněte a jahodníky nezalévejte. U chlorózy bude však řešení komplexnější, neboť jahodníky vám tímto způsobem naznačují, že mají nedostatek živin. 

Proč se žloutnutí objevuje

Chloróza je u jahodníku zapříčiněna nemožností vstřebávat dostatečné množství živin. Na vině mnohdy bývá pouze nepravidelná zálivka, ale také špatné pH půdy.  Pokud se tedy u vašich jahodníků chloróza objevila, je potřeba zasáhnout, ale nebuďte zklamaní. Neboť chlorózu lze jednoduše vyléčit. 

Chloróza na jahodníku a zdravý jahodník

Začněte tím, že jahodám zajistíte správné pH, které se pohybuje mezi 5,5 až 6,5, tedy mírně kyselé. Lehce okyselit půdu můžete pomocí rašelinového substrátu. Dále bude vhodné koupit speciální hnojivo obohacené o železo a aplikovat jej na jahodníky. Hnojení by mělo být aplikováno na list. Tak bude absorpce chybějících živin efektivnější.   

Hnojivo na jahody

Existuje však také domácí hnojivo, které ve velké míře jahodníkům prospívá. Jedná o kopřivové hnojivo, které obsahuje řadu významných látek. Především pak železo, dusík, kyselinu křemičitou a mnoho dalších látek, které podporují kvalitní kořenový systém, zdraví rostliny i nakvétání. Jak připravit kopřivový zákvas jsme pro vás připravili již v minulém článku. 

Mohlo by Vás zajímat

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

Rýn
publikováno 5. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Vyrazte na kole podél Rýna: Čeká vás nenáročná cyklistika malebnými zákoutími řeky

zavřít reklamu
×
Reklama