Jarní výsadba jahod: Jakých chyb se vyvarovat, abyste se dočkali bohaté úrody bez chorob?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 03.04.2024 06:45
Jahody

Jahody můžeme vysazovat na podzim, ale také na jaře. Je však potřeba dodržet několik kroků, aby vás rostliny odměnily bohatou úrodou a netrpěly chorobami.

Jahody se pěstují relativně snadno. Mnoho toho nevyžadují a jejich plody máme rádi skoro všichni. Navíc je můžeme pěstovat na záhonech, ale i v květináčích či v jiných nádobách. Co se týká zpracování, můžeme je zamrazit, zavařit, ale také z nich připravit lahodné marmelády. Aby tomu tak bylo, začněte správně již při samotné výsadbě.

Nevhodně zvolené místo pro výsadbu

Velice důležité je, abyste se při výsadbě vyhnuli umístění jahod do půdy, která svým složením rostlinám nevyhovuje. Obecně jahody preferují neutrální až mírně kyselou půdu, která je dokonale provzdušněná a humózní. Dále je podstatné zvolit slunné a závětrné místo. Půda by měla být na podzim prohnojená hnojem. Pokud jsme tento krok neučinili, rozhodně neprohloupíte, když před výsadbou zapravíte do půdy kvalitní kompost.

Jahody

Výsadba jahod

Výsadbové jámy vyhlubte v rozměrech 10 x 10 cm, to bohatě stačí. A nyní pozor, Frigo sazenici jahod umístěte tak, aby její srdéčko nebylo pod zemí, ale ani příliš nad zemí. Tento krok je velice důležitý. Co se týká vzdálenosti od jednotlivých sazenic, řiďte se odrůdou. Ta, která se bohatě rozrůstá, bude vyžadovat až 40 cm rozestup. Jinak lze ponechat 25 až 30 cm prostor. Řádky by měly být 70 cm od sebe. Pokud vysadíte sazenice příliš hustě, nebude kolem nich proudit tolik vzduchu a budou náchylné k chorobám.

Zálivka a hnojení jahod

Jakmile jahody vysadíte, je důležité je bohatě zalít. Ale pozor! Jahody sice mají rády vlhkou zeminu, ale ne přemokřenou. Přemokření pro ně může být fatální. Vláhu však dobře hlídejte, a to do té doby, než jahodníky řádně zakoření. Pozor si dávejte při hnojení, ať rostlinky nepopálíte. K hnojení zvolte například Cererit nebo peletky slepičího hnoje, ale také zákvas ze slepičinců.

Záhon

Odplevelování kolem jahodníků

Než jahody vykvetou, půdu okopáváním opatrně odplevelujte. Jakmile mají jahody květy, plevel odstraňujte raději ručně. Abyste zamezili tvorbě nežádoucího plevele, je vhodné vysadit jahody do černé netkané textilie či k nim přihrnout slámu. Půda bude prohřátá, což jahodníky preferují. Je ale potřeba počítat s tím, že odnože na textilii nezakoření. Pokud chcete, odstřihněte je, nechejte je zakořenit a vysaďte.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

zavřít reklamu
×
Reklama