Březnová péče o jahodníky je důležitá pro budoucí úrodu. Co udělat a na co nezapomenout?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 05.03.2024 06:45
Jahody

Právě v březnu se jahody probouzejí k životu. Proto je důležité jim právě nyní poskytnout péči, aby vás v létě potěšily sladkými plody a bohatou sklizní.

Jarní období se pojí nejen s výsevem zeleniny a některých letniček, ale také s péčí o ovocné a okrasné keře. Zapomínat bychom však neměli ani na jahody, které v březnu vyžadují naši pozornost. Díky ní udržíte jahodníky zdravé a bohatě plodící. Stále je však ale důležité myslet na to, kdy jahodám správnou péči poskytnete. Prohlédněte si je a pokud jsou srdíčka narašená, můžete se pustit do práce.

Jahody vyžadují jarní střih

Pokud mají jahodníky narašená srdíčka, rostou nové listy, můžete začít se stříháním. Ostříhejte staré, suché listy a šlahouny. Některé z nich mohou obsahovat houbové onemocnění, proto je raději spalte. V případě, že mají jahody vymrzlá srdíčka, rostliny nahraďte novými sazenicemi. Po odstranění mulčovací vrstvy, v případě, že jste ji před zimou přihrnuli, také nakypřete půdu. Tento krok proveďte například motyčkou. Buďte však obezřetní, abyste neponičili rostlinky a kořeny. Půdu tedy nakypřete pouze z horní části.

Jahody

Jarní hnojení jahodníků

Po ostříhání a nakypření půdy poskytněte jahodníkům potřebné hnojení. Zde máte na výběr z více hnojiv. Využít můžete hnojiva určená přímo jahodám, a to v tekuté formě. Nebo i granulované slepičince. Takzvané peletky rozhoďte (v množství uvedeném na obale výrobku) po záhoně. Nepřekračujte dávkování. S hnojením buďte velice opatrní a dbejte na to, abyste jahodníkům neposkytli příliš mnoho dusíku. Snížil by se výnos i kvalita plodů.

Jahody

Mulčování jahodníků

Aby záhon s jahodami tolik nezarůstal plevelem, je vhodné zvolit nějaký mulč. Zvolit můžete netkanou a propustnou textilii, kterou umístíte na záhon a podle rostlin následně proříznete. Využít můžete i slámu nebo seno. Vrstva by měla být tenká, nikoli silná. Propustnost by se mohla snížit, což by přispělo ke vzniku houbového onemocnění. Obecně lze říci, že mulč pomáhá zahřívat půdu, čímž zlepšuje vývoj jahodníků.

Mohlo by Vás zajímat

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama