Cukety patří mezi velice zdravou zeleninu, která má navíc velmi bohaté využití. Lze ji smažit, péct, ale vychutnat si ji můžeme například i v perníkové buchtě. Vynikající je také na grilu, ale klidně i syrová v salátu. I když jsou cukety méně výrazné, v kombinaci s ostatními surovinami z nich vykouzlíte vynikající pochoutku.
Rychlý oběd či večeře
Co opět vařit? Také si pravidelně pokládáte tuto otázku? Nebo členům vaší domácnosti? Vymýšlet stále dokola nějaké dobroty, může být opravdu o nervy. Pokud ale máte vlastní zahrádku a pěstujete si zeleninu, pokrmy se vám mohou vymýšlet lépe. Na tento recept můžete využít nové brambory, cukety, ale také rajčata. Pokud však ještě přidáte česnek a smetanu, pochutná si snad každý. Připravte si: 3 cukety (přibližně 20 centimetrové), 3 stroužky česneku, 250 g rajčat, 6 středních brambor, 2 vejce, sůl, pepř, oregano, 200 g sýra dle vaší chuti, vynikající je čedar či gouda a 150 g kvalitní uzeniny (může být slanina, ale i šunka.
Postup přípravy
Nejdříve si rozehřejte troubu, a to na 200 °C. Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na 2 mm plátky, cuketu nakrájejte na silnější kolečka, rajčata také nakrájejte na kolečka, ale na slabší, přibližně jako brambory, česnek taktéž nakrájejte, sýr nastrouhejte a uzeninu nakrájejte na drobné kostky. Dno zapékací mísy vymažte máslem a budeme vrstvit. Na dno dejte na kolečka pokrájené brambory, osolte, opepřete a nasypte trochu oregana. Poté přidejte cuketu, rajčata, uzeninu, česnek a půlku nastrouhaného sýru.
Poté opět pokračujte a naskládejte druhou polovinu ingrediencí – brambory, osolte je, opepřete a přidejte oregano, následně cukety, rajčata, uzeninu a v další misce smíchejte smetanu, vejce a suroviny vylijte na vrstvené ingredience v míse. Přikryjte a pečte do změknutí všech surovin. Deset minut před koncem zasypejte sýrem a odkryté dopečte. Poté dozdobte petrželkou, dobrou chuť.