Rychlý a levný oběd či večere z cukety, brambor a rajčat: Zasytí a pochutná si celá rodina

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 07.08.2023 05:00
Rychlý a levný oběd či večere z cukety, brambor a rajčat: Zasytí a pochutná si celá rodina

Sezona cuket je tu. Jestli tedy přemýšlíte, v jakém receptu si tuto lahodnou zeleninu vychutnáte, vyzkoušejte ten náš. Je výborný, jednoduchý a rychlý. Jdeme na to.

Cukety patří mezi velice zdravou zeleninu, která má navíc velmi bohaté využití. Lze ji smažit, péct, ale vychutnat si ji můžeme například i v perníkové buchtě. Vynikající je také na grilu, ale klidně i syrová v salátu. I když jsou cukety méně výrazné, v kombinaci s ostatními surovinami z nich vykouzlíte vynikající pochoutku. 

Rychlý oběd či večeře 

Co opět vařit? Také si pravidelně pokládáte tuto otázku? Nebo členům vaší domácnosti? Vymýšlet stále dokola nějaké dobroty, může být opravdu o nervy. Pokud ale máte vlastní zahrádku a pěstujete si zeleninu, pokrmy se vám mohou vymýšlet lépe. Na tento recept můžete využít nové brambory, cukety, ale také rajčata. Pokud však ještě přidáte česnek a smetanu, pochutná si snad každý. Připravte si: 3 cukety (přibližně 20 centimetrové), 3 stroužky česneku, 250 g rajčat, 6 středních brambor, 2 vejce, sůl, pepř, oregano, 200 g sýra dle vaší chuti, vynikající je čedar či gouda a 150 g kvalitní uzeniny (může být slanina, ale i šunka. 

cukety

Postup přípravy

Nejdříve si rozehřejte troubu, a to na 200 °C. Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na 2 mm plátky, cuketu nakrájejte na silnější kolečka, rajčata také nakrájejte na kolečka, ale na slabší, přibližně jako brambory, česnek taktéž nakrájejte, sýr nastrouhejte a uzeninu nakrájejte na drobné kostky. Dno zapékací mísy vymažte máslem a budeme vrstvit. Na dno dejte na kolečka pokrájené brambory, osolte, opepřete a nasypte trochu oregana. Poté přidejte cuketu, rajčata, uzeninu, česnek a půlku nastrouhaného sýru. 

rajčata

Poté opět pokračujte a naskládejte druhou polovinu ingrediencí – brambory, osolte je, opepřete a přidejte oregano, následně cukety, rajčata, uzeninu a v další misce smíchejte smetanu, vejce a suroviny vylijte na vrstvené ingredience v míse. Přikryjte a pečte do změknutí všech surovin. Deset minut před koncem zasypejte sýrem a odkryté dopečte. Poté dozdobte petrželkou, dobrou chuť.

Mohlo by Vás zajímat

Cukrovka
publikováno 11. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Hořčík je velice důležitý nejen při diabetu. Jak poznat, že v těle chybí a jak ho doplnit přirozenou cestou?

Trávník
publikováno 12. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Sekání trávy: Kdy a jak začít, abychom se dočkali výstavního trávníku?

Mont Saint-Michel
publikováno 10. 4. 2024 autor Aleš Mohr

Na severu Francie: Návštěva opatství Mont Saint-Michel i dravých aligátorů v Alligator bay

zavřít reklamu
×
Reklama