Jaké věci a dekorace nemít v ložnici, abychom se vyspali a ráno se budili s dobrou náladou?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 08.02.2024 07:00
Nespavost

Máte pocit, že i když spíte spoustu hodin, nemá to na vás velký vliv a jste unavení? Zkuste ze své ložnice odstranit několik předmětů a ráno se budete divit. Budete odpočatí a svěží.

Nedostatek spánku má vliv na tvorbu hormonu melatoninu. Ten se do těla uvolňuje během spánku, hlavně kolem půlnoci. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, vznikem vážných nemocí, úzkostmi a poruchou paměti. Jak můžete zapracovat na kvalitě svého spánku? Eliminujte ve své ložnici některé předměty a uvidíte, že kvalita vašeho spánku bude na zcela jiné úrovni.

Vyhněte se elektronice

Do ložnice v žádném případě nepatří elektronika, která vyzařuje modré světlo. Dobrému spánku určitě žádným způsobem neprospívá a nesvědčí mu. Modré světlo dokonce narušuje produkci melatoninu, což je pro nás nežádoucí, protože můžeme mít problém s usnutím a s hlubokým spánkem, který je pro odpočinek nesmírně důležitý.

Elektronika

Nekvalitní matrace

Dobrá matrace dokáže zázraky. Nespěte na rozkládacích pohovkách, ani na tvrdých podložkách, protože váš spánek bude nedostatečný, i kdybyste spali deset hodin. Děti a mladší lidé s vyšší hmotností potřebují tvrdší matrace a starším lidem postačí matrace měkké. Pokud máte problémy s klouby, můžete si zvolit ortopedické matrace, které vašim bolestem uleví.

Mnoho světla

Dobrému spánku nesvědčí ani mnoho světla, což může být dáno i září pouličních lamp. Proto je důležité, abyste měli dokonale zatemněnou ložnici. Vyberte si silné zatemňovací závěsy nebo žaluzie, které brání vniknutí nadbytečného světla do ložnice. Skvělou volbou mohou být samozřejmě také rolety.

Zrcadlo

Zrcadla

Pokud máte v ložnici větší zrcadla, také to není ideální volba pro kvalitní spánek. Vyvolávají pocit, že nejste v místnosti sami a ruší tak vaše klidné snění. Máte-li možnost zrcadla odstranit, udělejte to. V případě, že jsou zrcadla součástí zabudovaných vestavěných skříní nebo stěn, překryjte je ozdobnými šátky.

Těžké předměty nad postelí

Jestliže máte nad postelí velké obrazy, police s knihami nebo velké lustry, můžete mít během noci obavu, aby na vás nespadly. To způsobuje nedostatečný spánek, protože budete mít tendence tyto předměty kontrolovat. Těžké předměty ze své blízkosti odstraňte a uvidíte, že se vám bude během noci mnohem lépe spát.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice papriky
publikováno 6. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na rajčata, papriky, cukety a okurky, díky kterému se dočkáte maximální úrody

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

Hortenzie
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

5 tipů pro bohatě kvetoucí hortenzie, které by měl znát každý pěstitel

zavřít reklamu
×
Reklama