Nejkrásnější popínavé rostliny, které ozdobí dům i pergolu – inspirujte se

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 28.04.2024 07:00
Plamének

Chcete si vytvořit oázu klidu u svého domu nebo v pergole? Sáhněte po popínavých rostlinách, které doladí váš prostor k odpočinku. Vybrali jsme po vás ty nejlepší.

Svou pergolu si můžete osázet popínavými rostlinami, které poměrně rychle rostou, jsou kvetoucí nebo nekvetou vůbec, ale mají dekorativní listy. Výběr je opravdu široký. Pojďte se nechat okouzlit a vyberte si to nejlepší pro vás a pro vaši zahradu či pergolu. Máme pro vás k výběru několik úžasných možností.

Popínavá růže

Popínavá růže je opravdová královna. Doladí každé romantické zákoutí na vaší zahradě. Popínavou růži sázejte na místě, které je chráněno před větrem. Vzrostlé rostliny milují slunce, protože je podporuje v květu. Ochraňte je ale před celodenním žárem. Na pěstování popínavé růže zvolte písčitohlinitou půdu a rostlinu jednou týdně vydatně zalejte.

Zimolez

Popínavý zimolez má vonné trubkovité květy. Vyhovuje mu slunné stanoviště nebo polostín a dobře odvodněná půda. Zimolezy jsou bílé, žluté, růžové a červené. Některé druhy zimolezu jsou jedovaté. Rostlina není moc náročná na zálivku, a dokonce snese i mírné sucho. Když rostlinu vysadíte, zajistěte jí pravidelnou zálivku.

Plamének

Plamének

Plaménky potřebují slunečné místo. Rostliny vysazujeme na jaře nebo na podzim. Jsou skutečnými skvosty zahrad. Zajistěte plaménkům dostatečnou vláhu, a i když mají rády slunná stanoviště, jejich kořeny vyžadují chlad. Proto je vhodné je u země krýt. Nově vysazené plaménky se přivazují k opoře. Při sázení dejte na dno jámy kvalitní kompost.

Vistárie

Dokonalou volbou je také vistárie. Jde o popínavou dřevinu, která kvete nádhernými květy. Jejich bílé, růžové nebo fialové květy se shlukují do dokonalých hroznů, které mohou mít až půl metru. Ovšem pozor. Než vám tato rostlina vykvete, může to trvat pět až osm let. Na krásu jejích květů si budete muset trpělivě počkat. Rostlina miluje slunné a teplé stanoviště, které je chráněné před větrem. Vistárie má také ráda propustnou půdu, která je vyživená kompostem.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice papriky
publikováno 6. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na rajčata, papriky, cukety a okurky, díky kterému se dočkáte maximální úrody

šermíři
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Karel IV. slaví narozeniny. Nebo si raději dáte historickou bitvu?

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

zavřít reklamu
×
Reklama