Italské maggi: Naučte se ho správně pěstovat a využít. Je voňavější než libeček a má širší využití

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.04.2024 07:00
Smil italský

Voní a chutná jako maggi, ale libeček to není. Jedná se o smil italský. V případě, že máte rádi kari i chuť polévkového koření, naučte se smil správně pěstovat i využít.

Nikoli umělá dochucovadla, ale bylinky jsou nejlepšími surovinami pro dochucování jídel. Jen si představte, co by to bylo za guláš bez majoránky? Nebo pizzy bez oregana? Stejně tak polévka chutná skvěle s libečkem nebo právě s italským maggi. A jelikož nám začíná sezona pro pěstování všech možných bylinek, vypěstujte jich co nejvíce. Následně je nasušte a v zimě si je vychutnávejte v hřejivých polévkách nebo v omáčkách a jinde. Jak pěstovat vonící smil?

Jak pěstovat smil

Rostlinu potěšíte a sebe odměníte, pokud ji vysadíte na prosluněné místo, kde bude mít sucho a vlhko. Půda je ideální hlinitopísčitá a dokonale propustná. Rostlina totiž nesnese stabilní mokro. Smil lze vypěstovat ze semen, ale také z již zakoupených sazenic. S předpěstování začínáme již koncem února v domácích podmínkách a při teplotě 22 °C. Po zmrzlých vysazujeme sazenice na výše zmíněné místo. Vysadit je můžete také na skalku nebo k levanduli, kde budou společně vypadat nádherně. Se zálivkou určitě šetřete. Jakmile půda vyschne, smil mírně zalijte. Co se týká hnojení, na to si rostlina nepotrpí. Avšak pro bohatý růst zvolte organické hnojivo. 

Smil italský

Mrazuvzdornost smilu

Co se týká odolnosti vůči mrazu, lze říci, že mírnější zimy rostlina přežije. Jakmile ale teploty klesají k mínus 15 °C, je lepší smil zazimovat. Buď jej přikryjete chvojím, nebo ho budete pěstovat v nádobě. Tu na zimu umístěte do světlé, ale chladné místnosti nebo do studeného skleníku. 

Jak smil využít 

Větvičky smilu nasušte a rozdrťte. Vznikne vám koření do polévek, omáček, ale také pod maso. Ze smilu je také velmi chutná marináda. Stačí vám olej, lžička hořčice a kečupu, česnek a nasekaný čerstvý smil (použít však můžete i sušený). Dále jej také využijete v mleté zeleninové směsi. 

Libeček

Rozemelte mrkev, celer, petržel, papriku, rajče, cuketu, česnek (jednoduše to, co vypěstujete na zahrádce) a přidejte nasekaný libeček a smil. Veškerou čerstvou zeleninu promíchejte s větším množstvím soli a uchovávejte v chladu. Poté už stačí využít dvě lžičky do polévky na dochucení. Samotný smil je vynikající také jako koření na ryby, ale i do rýžových pokrmů. 

Léčí a odpuzuje hmyz

Ze smilu lze také připravit blahodárnou koupel, která vám pomůže odstranit stres a napětí. Čerstvou rostlinu lze nasekat a nechat 14 dní macerovat v oleji. Po uplynulé době dokonale poslouží jako masážní olej. Připravit z něj můžete také čaj, který stimuluje činnost jater. Či odvar k inhalaci. Ten pomáhá při léčbě bronchitidy. Mimo jiné také skvěle odpuzuje komáry a mouchy. Dejte pár vykvetlých stonků do vázičky k oknu. Nebo sušený smil zavěste pod pergolu. Využít ho můžete také na odpuzení molů ze šatní skříně. 

Mohlo by Vás zajímat

Ovoce
publikováno 2. 5. 2024 autor Nikola Klementová

15 potravin, které prodlužují život. Do jídelníčku by je měl zařadit každý

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Mustang
publikováno 30. 4. 2024 autor David Vanda

Limitovaná edice Fordu Mustang oslaví 60 let výročí modelu

zavřít reklamu
×
Reklama