Bylinky či lahodné marinády v kombinaci s vepřovým, kuřecím či hovězím masem, zajistí lahodnou chuť a radost z výsledku. Co se týká marinád, měly by obsahovat kyselou surovinu, ale také tuk. Tato lahodná kombinace zajistí masu dokonalou křehkost a urychlí dobu grilování. Vyberte si svou oblíbenou marinádu, která vám zachutná.
Několik poznatků před grilováním
Záleží jen na vás, zda maso před grilováním budete chtít nasolit či jej nasolíte až po ugrilování. Rádi bychom však dodali, že sůl vytahuje z masa šťávu, to je po celou dobu grilování mokré a výsledek není již tolik křehký. Někdo má ale jiný názor, tudíž volbu necháme na vás. Jakmile připravíte marinádu, maso potřete z každé strany a uložte jej do uzavíratelné plastové krabičky. Před grilováním maso vytáhněte, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Rošt na grilu řádně vyčistěte, aby neobsahoval kousky připáleného masa. Uhlíky pořádně rozpalte, maso nechte zatáhnout nad žárem, a následně jej dejte na okraj grilu, kde bude žár nižší.
Medová klasika, která zachutná
Uvedené množství ingrediencí vyjde přibližně na šest porcí. Připravte si tedy 220 mililitrů domácího kečupu, 10 ml kvalitního oleje, 2 lžíce medu, 60 ml jablečného octa, 90 ml vody, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci sójové omáčky, pepř dle chuti a 1 lžíci sušeného česneku. Všechny suroviny smíchejte dohromady a vzniklou marinádou potřete maso. Uložte do vzduchotěsné nádoby a nechte do druhého dne marinovat. Marinádu chutná nejlépe na kuřecím, ale i vepřovém mase.
Řecká marináda
Pokud milujete famózní řeckou kuchyni, jistě vám tato marináda zachutná. Připravte si na ni 2 lžíce sladké mleté papriky, 2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce oregana, pepř dle chuti, 2 kelímky řeckého jogurtu a lžičku jablečného octa. A pokud máte rádi ostré, přidejte půl lžičky chilli či kajenského pepře. Všechny suroviny smíchejte a potřete s nimi plátky masa. Marináda je také vynikající na kuřecím mase.
Brazilská marináda
Níže zmíněná marináda je ideální na vepřovém mase – na krkovici, ale také na kotletě. Připravte si 4 lžíce kvalitního kečupu, nejlépe domácího, 4 stroužky čerstvého česneku, malou šalotku, kterou nasekáte. Dále půl lžičky chilli, kdo má rád více ostré, může přidat celou lžičku chilli, 2 lžíce balzamikového octa, pepř, 1 lžíci melasy či třtinového cukru, Lžíci oregana a 200 mililitrů piva. Veškeré suroviny opět smíchejte a namarinujte maso.