Možná si i vy pamatujete vysokou a voňavou rostlinu, která rostla babičce v rohu zahrady. Dávala se nejen na vařené brambory, ale také pod maso, do omáček a především do polévek. Někteří z něj připravovali, možná i stále připravují, domácí maggi a také olej. Mimo jiné z něj lze připravit účinný a léčivý čaj. Proč by tedy libeček neměl na zahradě chybět?
V jaké formě si libeček dopřát
Libeček lze nasušit, následně nadrtit a využívat do polévek, ale klidně i na brambory, na maso, do paštik, omelet a jinam. Sušením se ztrácí intenzita jeho chuti, ale stále chutná dobře. Dále ho můžete nasekat a umístit do krabiček do mrazáku. Připravit si můžete i tekuté koření zvané maggi, o kterém jsme psali v minulém článku. Dokonce z něj lze připravit olej, který ozvláštní jakýkoli salát, ale také skvěle poslouží jako mazání na bolavé klouby.
Co libeček obsahuje
Libeček lékařský považujeme za poklad. Někomu na zahradě vyroste až do výšky dvou metrů, jiní se zase trápí s malou rostlinkou. I když se jedná o nenáročnou rostlinu, věřte, že složení půdy a živiny jsou pro něj zásadní. Díky tomuto kroku si zajistíte bylinu nabitou vonnými silicemi, tříslovinami, furokumariny, kvercetiny, ale také vitamíny, jako jsou A, B, C a další.
Co libeček léčí
Z rostliny libečku lze využít nejen listy, ale také semena a kořeny, které mají nejvíce účinných látek. Ovšem kořen se vykopává buď brzy na jaře, nebo až na podzim. Ten se poté očistí, naseká a usuší. Na jaké zdravotní neduhy lze libeček využít? Čistí ledviny, je močopudný, čistí krev, zmírňuje příznaky při bolestivé dně, pomáhá s revmatismem.
Dále čistí průdušky při zahlenění, pomáhá při zánětu močových cest, posiluje nervovou soustavu, zlepšuje krevní oběh a působí jako afrodisiakum. Účinně také bojuje proti pigmentovým skvrnám. Stačí rozsekat či rozemlít listy libečku a namočit je do oleje. Tak jej nechte týden louhovat a poté nanášejte pravidelně na pigmentové skvrny. A jak libeček správně pěstovat? O tom jsme pro vás psali již v minulém článku.