Libeček je darem z přírody. Proč by neměl chybět na žádné zahradě?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 17.04.2024 07:00
Libeček

Libeček je uznávanou bylinou, kterou měly v oblibě již naše babičky. Ovšem věděli jste, že nejde pouze o koření, ale také o léčivou bylinu?

Možná si i vy pamatujete vysokou a voňavou rostlinu, která rostla babičce v rohu zahrady. Dávala se nejen na vařené brambory, ale také pod maso, do omáček a především do polévek. Někteří z něj připravovali, možná i stále připravují, domácí maggi a také olej. Mimo jiné z něj lze připravit účinný a léčivý čaj. Proč by tedy libeček neměl na zahradě chybět?

V jaké formě si libeček dopřát

Libeček lze nasušit, následně nadrtit a využívat do polévek, ale klidně i na brambory, na maso, do paštik, omelet a jinam. Sušením se ztrácí intenzita jeho chuti, ale stále chutná dobře. Dále ho můžete nasekat a umístit do krabiček do mrazáku. Připravit si můžete i tekuté koření zvané maggi, o kterém jsme psali v minulém článku. Dokonce z něj lze připravit olej, který ozvláštní jakýkoli salát, ale také skvěle poslouží jako mazání na bolavé klouby.

Libeček

Co libeček obsahuje

Libeček lékařský považujeme za poklad. Někomu na zahradě vyroste až do výšky dvou metrů, jiní se zase trápí s malou rostlinkou. I když se jedná o nenáročnou rostlinu, věřte, že složení půdy a živiny jsou pro něj zásadní. Díky tomuto kroku si zajistíte bylinu nabitou vonnými silicemi, tříslovinami, furokumariny, kvercetiny, ale také vitamíny, jako jsou A, B, C a další. 

Co libeček léčí 

Z rostliny libečku lze využít nejen listy, ale také semena a kořeny, které mají nejvíce účinných látek. Ovšem kořen se vykopává buď brzy na jaře, nebo až na podzim. Ten se poté očistí, naseká a usuší. Na jaké zdravotní neduhy lze libeček využít? Čistí ledviny, je močopudný, čistí krev, zmírňuje příznaky při bolestivé dně, pomáhá s revmatismem

Libeček

Dále čistí průdušky při zahlenění, pomáhá při zánětu močových cest, posiluje nervovou soustavu, zlepšuje krevní oběh a působí jako afrodisiakum. Účinně také bojuje proti pigmentovým skvrnám. Stačí rozsekat či rozemlít listy libečku a namočit je do oleje. Tak jej nechte týden louhovat a poté nanášejte pravidelně na pigmentové skvrny. A jak libeček správně pěstovat? O tom jsme pro vás psali již v minulém článku. 

Mohlo by Vás zajímat

Pneu
publikováno 25. 4. 2024 autor David Vanda

Elektrické vozy řeší problém s rychlým opotřebením pneumatik

Pokojové rostliny
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit škůdců na pokojových rostlinách? S těmito tipy to zvládnete

Lopatkovec
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

zavřít reklamu
×
Reklama