Jak se zbavit škůdců na pokojových rostlinách? S těmito tipy to zvládnete

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 29.04.2024 06:45
Pokojové rostliny

Zbavit se škůdců, kteří se usídlili na vašich pokojových rostlinách může být občas nadlidský úkol. S našimi tipy to zvládnete levou zadní a bez zbytečného stresu.

Existuje spousta druhů škůdců pokojových rostlin a každý z nich se likviduje trošku jiným způsobem. Nejčastěji se škůdci množí během zimního nebo letního období. V každém případě se vyplatí prevence. Než si rostlinu přinesete domů zkontrolujte, zda není napadena škůdci. Když si rostlinu přinesete domů, nechejte ji stát samostatně, alespoň po dobu jednoho až dvou týdnů. Napadení škůdci se do té doby projeví a vaše ostatní rostliny budou chráněny.

První pomoc

Ať jde o jakéhokoliv škůdce, vždy pomůže sprcha a postřik. Důkladně omyjte všechny části rostlin. Nezapomeňte na listy ani na stonky. Rostlině prospěje, když použijete mýdlovou vodu. Tento postup funguje, když je napadení rostliny škůdci ještě v začátcích a rostlina není výrazně postižená. Pokud nepomůže omytí rostliny, sáhněte po postřiku, který je určen na konkrétního škůdce, kterým byla rostlina napadena.

Zasáhněte proti mšicím

Pokud vaše pokojové rostliny napadly mšice, odstraňte je pomocí vlhkého hadříku nebo odličovacího tamponu. Na otírání listů můžete využít také mýdlovou vodu. Pokud jsou vaše rostliny napadeny opravdu silně, sáhněte po postřiku proti mšicím, který tohoto nezvaného hosta zaručeně odstraní.

Mšice

Zlikvidujte molice

Pokud vás a vaše kytičky začaly trápit molice, není snadné je zničit. Vyzkoušejte účinné žluté lepové desky a použijte systémový insekticid. K těmto prostředkům se přikloňte, jsou-li molice v dospělém stadiu vývoje. Pokud jsou ještě v nelétavém stadiu vývoje, sáhněte po mýdlovém nebo olejnatém přípravku.

Zbavte se červců

Trápí vás červci? Jsou to bohužel opravdu odolní škůdci. Nebojte se sáhnout po insekticidním postřiku, který je určen přímo na červce. Když přípravek aplikujete zkontrolujte, zda zaúčinkoval. Ověříte si to tak, že se červce dotknete. Pokud se červec nebude pohybovat, postřik opravdu zaúčinkoval.

Mohlo by Vás zajímat

Rebarbora
publikováno 10. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Co s květy rebarbory? Vylamovat, nebo nevylamovat? A jak reveň hnojit

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

Subaru Forester
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Test systému automatického brzdění u malých SUV skončil fiaskem

zavřít reklamu
×
Reklama