Recept na maggi z libečku: Uchovejte si jeho chuť na celý rok

30. 5. 2023 Nikola Klementová
libeček

Pokud máte na zahradě libeček, bylo by škoda, kdybyste jej nevyužili a neuchovali jeho chuť například na zimní období. Připravit z něj můžete vynikající a jednoduché maggi.

Maggi známe z restaurací, kde bylo součástí snad každého stolu. Slouží k dochucení omáček, ale také polévek. Dnes už je však dostupný v každých potravinách a mnoho lidí si jej kupuje domů a ochucuje si s ním mnoho pokrmů. Je však bohužel známo, že takové maggi obsahuje značné množství chemických dochucovadel a nadbytek soli. Pro lidský organismus je tento produkt méně vhodný. Vyzkoušejte si podobné dochucovadlo připravit doma, ale z libečku lékařského. Postup je jednoduchý a rychlý. 

Něco málo o libečku

Libeček lékařský je vzrostlá bylina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů. Obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů. Taktéž je známý tím, že čistí krev, pomáhá při dně, působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění, upravuje menstruaci, podporuje funkci ledvin a mnoho dalšího. Mezi hlavní charakteristické znaky této bylinky patří jeho výrazná chuť připomínající maggi. Co se týká sběru, nejlépe uděláte, pokud budete sbírat mladé a jasně zelené lístky, které mají vynikající chuť. Starší lístky bývají mnohdy nahořklé. Ovšem sbírat a uchovávat můžete také stonky. Jak tedy připravit lahodné maggi do polévek nebo do omáček? 

Recept na maggi z libečku

Recept na maggi z libečku

Na přípravu maggi nepotřebujete mnoho surovin. Bude stačit, když si připravíte hrnec, tyčový mixér, půl litru vody, větší mísu libečku i se stonky, 2 polévkové lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, 1,5 polévkové lžíce čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, může být i sušená. 

Libeček nejdříve opláchněte pod tekoucí vodou a najemno ho rozmixujte. Poté ho zalijte odměřenou vodou a po dobu 30 minut jej nechte probublávat. Přibližně dvě minuty před vypnutím sporáku přidejte sůl, majoránku a olej. Poté odstavte ze sporáku, přeceďte přes jemné sítko či sítko, opět zahřejte k bodu varu a maggi nalijte do předem vyvařených sklenic. Zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Takto připravené dochucovadlo využijete do polévek, ale také do omáček, klidně i do salátů. 

Mohlo by Vás zajímat

Vánoční kaktus
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Proč vánočnímu kaktusu žloutnou listy: Jak mu pomoci, aby do Vánoc pookřál

Zoopark Zelčín
29. 11. 2023 Petr Dostál

Procházka podél dolního toku Vltavy nabízí bohatý doprovodný program

Řízek
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Výhody a nevýhody horkovzdušné fritézy: Několik důvodů, proč si ji přát od Ježíška

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

granola
22. 11. 2023 Nikola Klementová

Správně připravená granola je levná, zasytí na celé dopoledne a pochutnají si všichni

Perníková chaloupka
24. 11. 2023 Nikola Klementová

Recept na perníkovou chaloupku a polevu, která se neroztéká: Plus inspirace na zdobení a šablona

Sloní žrádlo
7. 11. 2023 Nikola Klementová

Pomazánka s nevábným názvem, ale s dokonalým výsledkem. Jak připravit sloní žrádlo

Pokud se vám podařilo vypěstovat bohatou úrodu cuket, jistě je…
21. 8. 2023 Nikola Klementová

2 recepty na cuketovou čalamádu do zásoby: Vychutnejte si ji například pod masem

Bramborák
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit vynikající bramboráky, které nejsou nasáklé tukem? Zkuste jejich vylepšenou verzi

Odpíráte si hranolky, protože jsou tučné, nezdravé a vy zrovna…
19. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit dokonalé a křupavé hranolky, které budou zdravé a téměř bez tuku

zavřít reklamu
×
Reklama