Recept na maggi z libečku: Uchovejte si jeho chuť na celý rok

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.05.2023 09:35
libeček

Pokud máte na zahradě libeček, bylo by škoda, kdybyste jej nevyužili a neuchovali jeho chuť například na zimní období. Připravit z něj můžete vynikající a jednoduché maggi.

Maggi známe z restaurací, kde bylo součástí snad každého stolu. Slouží k dochucení omáček, ale také polévek. Dnes už je však dostupný v každých potravinách a mnoho lidí si jej kupuje domů a ochucuje si s ním mnoho pokrmů. Je však bohužel známo, že takové maggi obsahuje značné množství chemických dochucovadel a nadbytek soli. Pro lidský organismus je tento produkt méně vhodný. Vyzkoušejte si podobné dochucovadlo připravit doma, ale z libečku lékařského. Postup je jednoduchý a rychlý. 

Něco málo o libečku

Libeček lékařský je vzrostlá bylina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů. Obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů. Taktéž je známý tím, že čistí krev, pomáhá při dně, působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění, upravuje menstruaci, podporuje funkci ledvin a mnoho dalšího. Mezi hlavní charakteristické znaky této bylinky patří jeho výrazná chuť připomínající maggi. Co se týká sběru, nejlépe uděláte, pokud budete sbírat mladé a jasně zelené lístky, které mají vynikající chuť. Starší lístky bývají mnohdy nahořklé. Ovšem sbírat a uchovávat můžete také stonky. Jak tedy připravit lahodné maggi do polévek nebo do omáček? 

Recept na maggi z libečku

Recept na maggi z libečku

Na přípravu maggi nepotřebujete mnoho surovin. Bude stačit, když si připravíte hrnec, tyčový mixér, půl litru vody, větší mísu libečku i se stonky, 2 polévkové lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, 1,5 polévkové lžíce čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, může být i sušená. 

Libeček nejdříve opláchněte pod tekoucí vodou a najemno ho rozmixujte. Poté ho zalijte odměřenou vodou a po dobu 30 minut jej nechte probublávat. Přibližně dvě minuty před vypnutím sporáku přidejte sůl, majoránku a olej. Poté odstavte ze sporáku, přeceďte přes jemné sítko či sítko, opět zahřejte k bodu varu a maggi nalijte do předem vyvařených sklenic. Zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Takto připravené dochucovadlo využijete do polévek, ale také do omáček, klidně i do salátů. 

Mohlo by Vás zajímat

Lopatkovec
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

zavřít reklamu
×
Reklama