Maggi známe z restaurací, kde bylo součástí snad každého stolu. Slouží k dochucení omáček, ale také polévek. Dnes už je však dostupný v každých potravinách a mnoho lidí si jej kupuje domů a ochucuje si s ním mnoho pokrmů. Je však bohužel známo, že takové maggi obsahuje značné množství chemických dochucovadel a nadbytek soli. Pro lidský organismus je tento produkt méně vhodný. Vyzkoušejte si podobné dochucovadlo připravit doma, ale z libečku lékařského. Postup je jednoduchý a rychlý.
Něco málo o libečku
Libeček lékařský je vzrostlá bylina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů. Obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů. Taktéž je známý tím, že čistí krev, pomáhá při dně, působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění, upravuje menstruaci, podporuje funkci ledvin a mnoho dalšího. Mezi hlavní charakteristické znaky této bylinky patří jeho výrazná chuť připomínající maggi. Co se týká sběru, nejlépe uděláte, pokud budete sbírat mladé a jasně zelené lístky, které mají vynikající chuť. Starší lístky bývají mnohdy nahořklé. Ovšem sbírat a uchovávat můžete také stonky. Jak tedy připravit lahodné maggi do polévek nebo do omáček?
Recept na maggi z libečku
Na přípravu maggi nepotřebujete mnoho surovin. Bude stačit, když si připravíte hrnec, tyčový mixér, půl litru vody, větší mísu libečku i se stonky, 2 polévkové lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, 1,5 polévkové lžíce čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, může být i sušená.
Libeček nejdříve opláchněte pod tekoucí vodou a najemno ho rozmixujte. Poté ho zalijte odměřenou vodou a po dobu 30 minut jej nechte probublávat. Přibližně dvě minuty před vypnutím sporáku přidejte sůl, majoránku a olej. Poté odstavte ze sporáku, přeceďte přes jemné sítko či sítko, opět zahřejte k bodu varu a maggi nalijte do předem vyvařených sklenic. Zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Takto připravené dochucovadlo využijete do polévek, ale také do omáček, klidně i do salátů.