Pěstování melounů: Jak vypěstovat sladké a velké melouny a jak poznat, že je čas sklizně

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.04.2024 06:45
Meloun

Melouny, především pak ty vodní, patří mezi největší letní pochutiny, které nás umí v parných dnech příjemně zchladit. Vy si je ale nemusíte kupovat. Prozradíme vám, jak si je vypěstovat na vlastní zahrádce.

Na pěstování melounů není nic složitého. Dopřejte jim dostatek prostoru, zálivku, ale i hnojení a těšte se z bohaté úrody, kterou vám rostliny mohou nabídnout. V dnešním článku si přiblížíme pěstování vodního melounu, který patří mezi nejoblíbenější. Navíc věděli jste, že takový meloun pomáhá odkyselit organismus? Je také skvělý k detoxikaci a odvodnění. Mimo jiné obsahuje celou řadu vitamínů B, ale také E, C a další. Jedná se tedy o pochoutku, která by v létě neměla chybět u nikoho z nás. Jak vypěstovat sladký a velký meloun?

Pěstování melounů v chladnější oblasti

Mnoho pěstitelů se pěstování melounů vyhýbá, neboť je o nich známo, že patří k teplomilným rostlinám. To sice jistě pravda je, ale i pokud bydlíte v chladnější oblasti, pěstování melounů se nemusíte bát. Bude však potřeba melouny vysadit na slunné místo a vybrat ranou odrůdu. Například Sugar Baby F1, Ingrid, Lajko II F1 a další. Tyto odrůdy jsou méně náročné a nesou až pětikilové plody. 

Předpěstování melounů

Než začneme s předpěstováním, na zahradě vyberte co nejvíce slunné místo, nejlépe na jižní straně. Půda by měla být již na podzim prohnojená hnojem. Pokud jste tento krok neučinili, začněte již nyní. Půdu zryjte, zbavte ji plevele a prohnojte uleželým kompostem. Co se týká předpěstování, s výsevem semen v domácích podmínkách začínáme již koncem března. 

Meloun

Vysévat můžete do sadbovačů, ale také přímo do kelímků. A to 3 semínka 1 cm hluboko do každého kelímku. Nezapomínejte na zálivku, ale i na teplo a dostatečné množství světla. 10 dní před zmrzlými muži je postupně otužujte a poté vysaďte na záhony. Nyní už je však pozdě na výsev, ale v zahradnictví lze koupit sazeničky.

Výsadba a hnojení melounů

Tento krok činíme až po zmrzlých, a to na velmi slunné stanoviště. Do kypré půdy zbavené plevele, a to do jedné jámy, vysadíme až po první listy dvě sazenice. Kolem rostlin doporučujeme vytvořit menší val pro lepší udržení vláhy při zálivce. Spon by měl být 50x120 cm. Popřemýšlet také můžete nad černou textilii, která udrží potřebné teplo, vláhu, ale i zmírní zarůstání záhonu plevelem. Jakmile rostliny řádně zakoření, začnou růst, přihnojujte je. Zvolit můžete kopřivovou jíchu, ale i zkvašené slepičince. Hnojíme nejlépe 1x týdně.

Správná zálivka je důležitá

Melouny jsou z více než 90 % tvořeny vodou, proto je pro ně zálivka velice důležitá. Zaléváme dvakrát týdně, ale vydatně. Popřípadě můžete zalévat menším množstvím vody, ale dvakrát denně. V parných dnech dopřejte rostlinám zálivky více. Jakmile začnou plody dozrávat, zálivku omezíme.  

Zralý meloun

Jak poznat zralý meloun

Jakmile zaschne stopka, jedná se o běžný ukazatel, který značí, že je meloun zralý. Spodní část melounu je nažloutlá, slupka je lesklejší a pokud na plod poklepete, uslyšíte dutý zvuk. Pokud plánujete melouny uskladnit, vydrží vám až tři měsíce, ale pouze při správných podmínkách. Teplota by měla být přibližně pět stupňů a vlhkost by měla být kolem 90 %. Někteří pěstitelé doporučují méně zralý meloun zahalit do gázy a natřít jej sádrou. Následně ho umístěte do sklepa. 

Mohlo by Vás zajímat

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

Kia EV9 GT
publikováno 3. 5. 2024 autor David Vanda

2026 Kia EV9 GT: Co zatím víme o chystaném SUV?

zavřít reklamu
×
Reklama