Celer je velkým zdrojem vitamínu C, vitamínu B a minerálních látek. Obsahuje také silné éterické oleje, které mají výrazné léčivé účinky. Celer je močopudný a má antibakteriální účinky. Někteří lidé na něj mohou reagovat přecitlivěle a mít na něj alergii. Přidávejte jej do salátů a do polévek nebo jej připravujte samostatně, například smažený.
Celer vám naklíčí za dva až tři týdny. Během klíčení jej udržujte při teplotě od 15 do 20 °C. Až vám celer vzejde nenechávejte ho přeschnout. Má velmi jemné a choulostivé semenáčky, kterým se to může velmi rychle přihodit. Semena velmi pomalu klíčí, proto udržujte rovnoměrnou závlahu substrátu. Nové sazeničky přemístěte do nové půdy s rozestupem asi 2 cm a nechejte je zesílit.
Jak přesazovat celer
Předpěstování je trošku složitější, ale vyplatí se vám. Na předpěstování je vhodný skleník nebo zimní zahrada. Semena mezi sebou rozložte řídce a mělce. Dávejte ale pozor, aby teplota v místnosti neklesla pod 10 °C. Jestliže nemáte k dispozici skleník, umístěte sazenice za okno. Pokud vám sazenice prochladnou, nevytvoří se vám celerové bulvy. Silné sazenice, které mají kvalitní listy, přesazujte do kelímků. Během přesazování zkraťte kořínky asi o jednu třetinu nebo o jednu polovinu. Díky tomu se rostlině vytvoří bohatý kořenový systém.
Vysazování celeru na venkovní záhony
Na venkovní záhony můžete celer přesazovat až v květnu, a to v době, kdy nehrozí mrazíky. Máte-li doma pařeniště, můžete vysazovat už koncem dubna. Před výsadbou ven byste měli své sazenice otužovat větráním. Pokud má sazenice víc než tři listy, ty přebytečné odstraňte. Pohlídejte si, abyste nezasadili srdéčko sazenice do země. Nevytvořily by se vám bulvy, ale jen systém dužnatých kořenů.
Sklizeň celeru
Pokud sázíte bulvový celer, vytvořte si rozestup mezi řádky okolo půl metru. Potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku a také okopávání zeminy. Menší bulvy můžete sklízet už v červenci. Dozrálý celer můžete sklízet během měsíce září až října. Bulvy skladujte při teplotě 0 až 1 °C.