Vychutnejte si vynikající, voňavý a křupavý domácí chléb, který se vám povede na první pokus. Příprava a pečení není složitý proces, kterého byste se měli bát. Navíc si vychutnáte pečivo, které je nejen dobré, ale také víte, co do něj dáte. Jíst potraviny bez zbytečných chemických látek, je pro nás zásadní. A chuť výsledku je vynikající. Pusťme se společně do pečení.
Domácí chléb je delikatesa
Dokonale vypečený a voňavý chléb je jednoduše delikatesa. Bohužel ale jen málokdo se do pečení pouští, protože se obává výsledku. A proto raději zajde do supermarketu a chleba si koupí. Mnoho lidí však také nemá čas stát u plotny a péct domácí pečivo. Teď ale vkročíme o pár desítek let zpátky, neboť naši předci pekli chléb s velkým respektem. Chlebu si považovali a každý strávník si jej velmi vážil. Bohužel kouzlo božího daru je dávno pryč a většina z nás si kupuje pečivo od velkokapacitních pekáren, kterým ve skutečnosti ani nejde o chuť, ale o zisk. Nehledě na přídatné látky, které chléb obsahuje, aby se prodloužila jeho trvanlivost.
Domácí chléb s domácím kváskem
Naši předkové pekli chléb s kváskem. Pečivo tak mělo silnější a výraznější chuť. Vlastní kvásek rozhodně není nemožné připravit, neboť se skládá pouze z vody a obvykle z žitné mouky. Kvásek potřebuje zesílit, proto jej musíte pravidelně takzvaně přikrmovat. Bohužel v dnešní době mnoho lidí nemá čas, jsou časově vytížení, a tak raději sáhnou po droždí. To ovšem také není špatné řešení a výsledek bude chutný. Právě pro vytížené lidi či pro začátečníky, kteří si chtějí pečení chleba nejdříve vyzkoušet, jsme připravili recept na jednoduchý domácí chléb.
Recept na domácí chléb
Na domácí chléb si připravte 390 g pšeničné hladké mouky, 160 g žitné chlebové mouky, půl čajové lžičky cukru, 1,5 lžičky soli, 1 lžíci octa, 2,5 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu, 390 ml vlažné vody, 10 g sušeného droždí a slunečnicová semínka či nasekané vlašské ořechy, pokud je máte rádi, rozhodně ale nemusí být.
Ze všeho nejdříve nechte vyběhnout kvásek. Nasypte do misky droždí, půl lžičky mouky, cukr a trochu vody z odměřeného množství. Promíchejte a odložte na teplé místo. Přibližně po 15 minutách bude kvásek připraven k dalšímu zpracování. Do míse dejte obě mouky, promíchejte je i se solí, přidejte kmín a popřípadě také semínka. Do zbylé vody přidejte ocet a vylijte do mouky. Následně přidejte kvásek a míchejte dokud nevznikne hladké těsto. Vymíchané těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte jej alespoň dvě hodiny kynout. Těsto po vykynutí předělejte do vymazaného pekáčku a ještě jej nechte asi půl hodiny kynout. Před vložení do trouby chleba potřete vodou se solí a do spodní části trouby vložte malý pekáček s trochou vody. Pečte v předehřáté troubě na 225 °C přibližně 15 minut, poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte 35 minut. Jakmile bude chléb upečený, získá krásně zlatou barvu.