Pěstování rebarbory: Několik tipů, jak si zajistit bohatou úrodu reveně

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 14.04.2024 06:45
Rebarbora

Úžasná rebarbora vám poroste i deset let a nebude trpět škůdci. Skvělé, viďte? Jde o vytrvalou zeleninu, která má trpkou a kyselou chuť a je skvělá do hlavně do koláčů.

Pojďte si s námi vypěstovat rebarboru, která původně pochází z asijských zemí. Vyhovuje jí spíše chladnější podnebí a velice snadno se pěstuje. Aby měla velké stonky je důležité, abyste jí dopřáli také období klidu. Pozor, rebarbora má jedlé jen stonky. Listy jsou jedovaté a nesmí se konzumovat, protože obsahují velké množství kyseliny šťavelové.

Výsadba rebarbory

Pro rebarboru si určete jakýkoliv samostatný koutek na vaší zahradě, kde nebude mít problém růst zmiňovaných 10 let. Ideální místo na výsadbu je hned vedle kompostu nebo vedle hnoje, který jí dopřeje dostatek živin. Rostlina má ráda slunce, ale pokud ji dáte do polostínu, nebude to také vůbec žádný závažný problém. Rebarboru vysazujeme na podzim nebo během brzkého jara. Vyberte pro ni stanoviště, které má dostatečně propustnou půdu. Pokud by rostlina rostla v půdě, která špatně odvádí vodu, bude vám nahnívat.

Rebarbora

Vysoká kráska

Je důležité vědět, že rebarbora má opravdu specifické požadavky na velké množství živin v půdě. Bude-li správně živená, může vám vyrůst do výšky až 3 metry. Než rebarboru vysadíte, zlikvidujte na jejím stanovišti a v jeho okolí veškerý plevel. Je potřeba abyste pro rebarboru vyhloubili opravdu hluboké jámy, o vzdálenosti až 120 cm v případě, že budete sázet víc rostlin. Po vysazení rostlinu opravdu vydatně zalejte.

Jak si poradit při nedostatečném růstu?

Pokud vám bude rostlina nedostatečně růst, každé tři nebo čtyři roky ji v období vegetačního klidu vykopejte a rozdělte. Následně ji mulčujte slámou a dostatečně ji zalévejte. Z jejího okolí odstraňte veškerý plevel. Jakmile nastanou mrazy, odstraňte zbytky rostlin a přikryjte ji nejlépe silnou vrstvou dobře zpracovaného kompostu.

Kdy sklízet rebarboru?

Rebarbora se sklízí ideálně na sv. Jana. Potom má v sobě velké množství kyseliny šťavelové a není moc poživatelná. Díky tomu bude mít rostlina mnoho času na regeneraci. Pokud byste rostlinu vyčerpali velkou sklizní, příští rok nebude mít tak velké výhonky. Pokud tedy chcete kvalitnější rebarboru, sklízejte méně.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

zavřít reklamu
×
Reklama