Suchomilná trvalka podobná levanduli. Svým vzrůstem a nenáročností překvapí – jak o ni pečovat?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 24.02.2024 08:15
Perovskie

Chcete-li mít nádherně rozkvetlou zahradu, ale hledáte takové rostliny, o které nemusíte intenzivně pečovat, máme pro vás tip. Inspirujte se.

Tato krásná rostlina patří mezi suchomilně trvalky, které potěší svým vzrůstem, ale také vzhledem. Je velmi podobná levanduli, ale ta to není. Voní po šalvěji a parádu vytvoří nejen v nádobách, ale také na záhonech. Například společně s třapatkou či jinými vyššími a kvetoucími trvalkami. A jak už správně tušíte, jedná se o ruskou šalvěj nebo-li Perovskii lebedolistou.

S čím perovskii vysadit

Jak už jsme zmínili, rostlina vytváří nádhernou podívanou s jinými trvalkami, ale také s letničkami, jako jsou třapatky. V jarním období vypadá krásně s čemeřicí, později s řebříčkem, krásnoočkem, šaterem a jinými rostlinami. Ovšem, perovskii lze také pěstovat jako solitér. Ať už na záhonech či na skalkách. Její vzhled připomíná levanduli a dorůstá do výšky až jednoho a půl metru. Kvete nádhernými dlouhými květy modrofialové barvy, které lákají medonosný hmyz.

Kdy, jak a kam perovskii vysadit

Takzvaná ruská šalvěj nepochází z Ruska, ale ze Střední Asie. Její domovinou jsou suché oblasti, proto ji doma můžeme umístit na skalku a jiná prosluněná místa. Dokonce vyžaduje slunné stanoviště, aby se rozrůstala a krásně kvetla. Co se týká půdy, nemá žádné zvláštní nároky. Půda by měla být chudá na živiny, ale zato dokonale propustná, aby zvládla deště i sníh.

Perovskie

Sazenice perovskie vysazujeme brzy na jaře, ale také v září. Rostlinu v nádobách můžeme vysadit kdykoli do prvních mrazů. Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu, která vydrží velice nízké teploty, a to až do -30 °C. Po vyhloubení jámy ji nezapomeňte vysypat drenážní vrstvou, která zabrání zahnívání kořenů.

Jak o perovskii pečovat

Žádnou zvláštní péči nevyžaduje, proto je ideální pro zapomnětlivé, začínající nebo zaneprázdněné pěstitele. Co je však nutné pro tento keřík udělat, tak je pravidelný jarní řez. Seřízněte ji o třetinu a mladší větvičky pouze o pět centimetrů. Díky tomuto jednoduchému postupu nasadí mnoho květů. V případě potřeby v jarním období přidejte hnojivo pro kvetoucí rostliny.

Mohlo by Vás zajímat

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

zavřít reklamu
×
Reklama