Proč se zazimovanému oleandru nedaří? Jak ho oživit a zajistit bujnou květenu?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 15.03.2024 07:15
Oleandr

Zazimování oleandru se bohužel mnohdy nevydaří tak, jak bychom chtěli. To ale neznamená, že bude rostlina za jednu zimu na vyhození. Naopak! Věříme, že jej ještě zachráníte. Jak postupovat?

Oleandry v našich podmínkách běžně pěstujeme v nádobách, jako přenosné rostliny. A to z toho důvodu, aby nám přes zimu nezmrzly. Bohužel ale pouhé zazimování nestačí k tomu, aby rostlina přečkala zimu a příští rok opět bohatě kvetla. K přezimování bychom mu měli dopřát světlý a suchý prostor s teplotou od 2 do 12 °C. Pokud jste jej zazimovali sice v suchu, ale prostor nemá okno, listy oleandru opadávají či žloutnou. Dalším faktorem pro úspěšné zazimování oleandru je zálivka. Tu musíte provádět odstátou nebo dešťovou vodou. Pokud tedy váš oleandr po zimě vypadá dosti zuboženě, není vše ztraceno.

Kdy dát oleandr ven

V potaz bychom měli vzít, jak je rostlina velká, stará a v kolika stupních přezimovala. Pokud je rostlina již většího vzrůstu, stará alespoň tři roky, přezimovala přibližně v pěti stupních, můžete ji umístit ven. Ale ne do volného prostranství, nýbrž poblíž domu nebo na terasu poblíž zdi.

Oleandr

Jednoduše tam, kde bude chráněná před studeným průvanem, popřípadě mírnými mrazíky. Pokud oleandr přezimoval v 10 a více stupních, vyčkejte na duben či květen. Pokud nyní v březnu dopřejete rostlině více tepla, dočkáte se bujnějšího a dřívějšího kvetení. Myslete ale na zálivku, kterou postupně zvyšujte.

Proč oleandr schne a jak ho zachránit

Bohužel někdy se stane, že oleandr nemá správné podmínky a přes zimu uschne. Většinou je to z toho důvodu, že jej nezaléváme. Nic ale není ztraceno. Pokud má keř napnutou kůru, není svrásčelá, jistě ho ještě zachráníte. Podívejte se na něj na denním světle a vezměte si vydezinfikované zahradnické nůžky. Veškeré suché větve nemilosrdně odstřihněte. Pokud je suchý celý, ale hlavní kmen stále jeví známky života, zastřihněte ho radikálněji.

Oleandr

Ovšem počítejte s tím, že letos po drastickém řezu nepokvete. Důležité však je, že přežije. V příštím roce vás již květy potěší. Nezapomínejte ho zalévat. Oleandr má rád vlhkou zeminu, a tak ho nenechávejte prosychat. Aktuálně ho také přihnojte a pokračujte až do října. Jak přesně hnojit, to už záleží na jednotlivém druhu hnojiva. Kupte nejlépe takové, které je přímo určené pro tento druh rostlin.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

zavřít reklamu
×
Reklama