Nejoblíbenější otužilé letničky, které zkrášlí zahradu a vysévat je můžeme nyní. Které z nich to jsou?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.03.2024 07:00
Slunečnice

Pestrobarevné květy letniček zvládnou zkrášlit jakoukoli zahradu. Které z nich můžeme vysévat již nyní v březnu nebo v dubnu, aby nám zdobily letním sluncem prozářenou zahradu?

Máte radost z pestře rozkvetlé zahrady, která vás potěší, zlepší náladu a vykouzlí úsměv na tváři? My rozhodně ano, proto jsme pro vás připravili seznam nejkrásnějších letniček, které můžete vysévat již nyní. A to přímo do záhonu. Například mezi trvalky nebo na vyhrazený letničkový záhon, kam přilákáte velice užitečný medonosný hmyz. Pokud bydlíte v horských oblastech, letničky je vhodnější předpěstovat doma na parapetu či ve skleníku.

Letničky k předpěstování a vysetí na záhon

Existují letničky, které je vhodné předpěstovat doma na parapetu s dostatečným množstvím světla. Pak tu máme takzvané otužilé letničky, které lze vysévat rovnou na záhon. K předpěstování jsou určené muškáty, begónie, sporýše či petúnie. Ty pak po třech zmrzlých vysazujeme na záhony. Mezi letničky s přímým výsevem patří mečíky, černucha a další.

Výsev černuchy

Černucha spadá do kategorie letniček, které lze vysévat již v březnu. Prvních květů se dočkáte již 2 měsíce po vysetí. A pokud budete chtít, můžete je nasušit a použít do suchých vazeb. V případě, že černuchu neostříháte, vytvoří semena, která popadají na půdu a příští rok vám bez práce opět vyklíčí a vykvetou. Při vysévání mezi nimi ponecháme 15 cm prostor. Půda by měla být propustná a stanoviště by mělo být slunné.

Černucha

Benedikt lékařský

Tato letnička patří k těm rostlinám, které můžeme využít i na čaj. Vyséváme ji začátkem dubna, a to na slunné stanoviště ve vzdálenosti 40 cm, do humusovité nebo hlinitopísčité půdy. Zeminu kolem letničky pravidelně kypřete a zbavujte ji plevele. Benedikt dosahuje výšky až 50 cm a pro sběr využíváme bylinné vrcholky před rozkvětem.

Dubnový výsev dračíků

Dračíky patří mezi výrazné a pestré letničky, které si podmaní každou zahradu. Vyséváme je v dubnu na slunné místo s lehkou, dokonale propustnou a humózní zeminou, nejlépe s kyselejším pH. Již v červnu se můžeme těšit z půvabných květů na silných stoncích, které dosahují výšky 70 cm. Pokud jim zajistíte závětří, mohou kvést až do podzimu.

Slunečnice

Slunečnice pro zpestření záhonu

Slunečnice vyséváme nejlépe v polovině či koncem dubna. Vybíráme slunné stanoviště, dostatečně živnou půdu a především závětří, aby se nezlomila. Slunečnic existuje mnoho druhů, proto vyberte takovou, která uspokojí vaše požadavky. Můžete ji pěstovat pro květ či pro semena. Mezi další letničky, které je vhodné vysévat již nyní, patří hlaváček, lichořeřišnice, len setý a mnoho dalších.

Mohlo by Vás zajímat

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

zavřít reklamu
×
Reklama