Jaké bylinky vysévat v březnu? A jak postupovat, aby bylo pěstování efektivní?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 18.03.2024 07:15
Šalvěj

Během března můžete začít vysévat první bylinky, které mají přínos pro naše zdraví a skvěle dochutí naše pokrmy. Své bylinky můžete pěstovat jak doma, tak na zahradě.

Během března se konečně probouzí jaro a nastává období, kdy můžete začít pěstovat velké množství bylinek. Můžete sáhnout po majoránce, koriandru, saturejce, řeřiše či petrželce. V tomto případě se jedná o jednoleté bylinky. Zároveň si vysaďte i trvalky, jako třeba meduňku, dobromysl, šalvěj, mátu, tymián, rozmarýn či pažitku.

Předpěstování bylinek

Aby vám bylinky dobře rostly, ideální je, když si je předpěstujete v sadbovačích. Jakmile vám vzejdou, přesaďte je do malých květináčů, ve kterých si vypěstujete sazeničky, které následně přemístíte na zahradu. Vyberte pro bylinky vhodné stanoviště. Zejména středomořské bylinky, jako je například levandule, umístěte na slunné místo, které je chráněno před větrem. Do květináče si vysejte bazalku, dobromysl, koriandr, mátu, šalvěj či tymián. Na záhonu můžete rovnou vypěstovat heřmánek nebo pažitku.

Meduňka a šalvěj

Meduňka lékařská je už od starověku používána na léčbu nervového napětí a také úzkosti. Působí sedativně a navozuje spánek. Zároveň má antioxidační účinky a podporuje dobrou funkci dýchacích cest. Jistě oceníte její typickou chuť a vůni, kterou si vychutnáte při pití čaje, který si z meduňky připravíte.

Meduňka

Šalvěj lékařská se také využívá už od dob středověku. Používá se jako chutná bylinka v kuchyni a zároveň podporuje dobrou funkci dýchacích cest, podporuje imunitu a také trávení. Zároveň působí na hormonální rovnováhu u žen v období přechodu a před menstruací.

Bazalka a tymián

Bazalka pravá je mimořádná bylinka, kterou můžete použít na velké množství neduhů. Dokáže tlumit křeče, podporuje trávení a peristaltiku, funguje proti nadýmání a má výrazné protizánětlivé účinky. Pomůže vám i v případě nespavosti nebo při migréně. Přispívá k vyváženému duševnímu stavu a pomáhá při odbourávání stresu.

Bazalka

Dokonce zvládne zmírňovat bolesti. Tymián obecný působí proti nadýmání a proti průjmu. Působí proti zánětům a pomáhá mírnit kašel, bolest v krku a také záněty v těle. Pokud vás trápí záněty močových cest, je také účinným diuretikem. Podporuje produkci bílých krvinek a zvyšuje imunitu organismu.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

zavřít reklamu
×
Reklama