Černooká Zuzana: Jak na její zdárné pěstování od semínka až po umístění na balkon?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 25.03.2024 07:00
Černooká Zuzana

Černooká Zuzana nebo také smatovka křídlatá pochází z východní Afriky, a i když jde o stálezelený keř, u nás se pěstuje jako popínavá letnička. Doroste do výšky až 2 metry a má krásné žluté květy.

Černooká Zuzana vás bude těšit svými květy od měsíce května až do října. Žluté květy mají velmi nápadný černý střed a tvoří tzv. černé oko. V našem podnebí se ji daří pěstovat poměrně jednoduše. Semínka si můžete předpěstovat už během března. Předpěstování probíhá poměrně netradičně. Semínka namočte na 24 hodin do teplé vody a pak je vysejte na povrch substrátu.

Černookou Zuzanu si předpěstujte v březnu

Jakmile semínka vysejete na substrát, můžete je zasypat perlitem. Semínka vám postupně vyklíčí při teplotě 25 °C, ale nesmíte je zapomenout dostatečně zavlažovat. Následně rostlinu umístěte na slunečné stanoviště, které je zároveň chráněno před větrem. Rostlina má přece jen až 2 metry a větrné prostředí by jí jednoduše neprospělo. Chladný vítr by navíc negativně ovlivnil plnost květů.

Černooká Zuzana

Umístění černooké Zuzany na zahradu nebo na balkon

Rostlina vyžaduje jednoduše propustnou a vlhkou půdu. Během vegetačního období ji každé dva týdny hnojte. Jde o rychle rostoucí liánu, která potřebuje oporu. Pořiďte jí tedy mřížku nebo vertikální stojan na rostliny. Květy nemusí mít jen žlutou barvu. Mohou být i bílé, oranžové, lososové a dokonce červené. Středně zelené listy jsou drsné a mají srdcovitý nebo kopinatý tvar. Květy vám budou postupně schnout. Tyto suché květy odstraňujte a vytvořte tak dostatečný prostor pro květy nové.

Pěstování v květináči

Rostlinu můžete umístit i do závěsných květináčů. Budete-li rostlinu pěstovat v květináči, použijte kvalitní zeminu pro balkonové rostliny. Za každou cenu se vyhněte podmáčení rostliny, které by mohlo mít fatální následky. Rostlinu také pravidelně prořezávejte. Podpoříte tak její růst, sílu, a hlavně její kvetení.

Černooká Zuzana¨

Přezimování černooké Zuzany

Černookou Zuzanu můžete pěstovat jako jednoletou rostlinu, ale také ji můžete na zimu přemístit v květináči do interiéru. Bude fungovat i jako pokojová rostlina. Na podzim ji sestříhněte na 40-50 cm. Abyste podpořili kvetení, bude černooká Zuzana potřebovat dostatek světla. Během zimy rostlinu nehnojte a omezte její zálivku. Během února rostlinu opět ořízněte. Na jaře ji přesaďte do většího květináče a do nového substrátu.

Mohlo by Vás zajímat

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

zavřít reklamu
×
Reklama